Pravděpodobně každý, kdo se zajímá o zdravou výživu, již někdy slyšel o superpotravinách. Čím jsou tyto potraviny specifické? Jak se liší od běžného jídla a jak je co nejlépe připravit, abychom z nich měli maximální užitek?
Co jsou to superpotraviny?
I když odpověď na otázku co je to superpotravina není jednoznačná, protože ve skutečnosti není upravena žádnou standardní definicí, většinou se tak označují potraviny, které mají významné zdravotní účinky.
Obsahují velké množství mikronutrientů – vitaminů, minerálních látek a antioxidantů, které mají na buněčné úrovni velký přínos pro lidské zdraví.
Možná se domníváte, že superpotraviny jsou něco tajemného, exotického a velmi drahého. Ve skutečnosti lze však za superpotraviny označit i spoustu běžného ovoce a zeleniny, které jsou dostupné v obchodě s potravinami a rozhodně za jejich pořízení nemusíme utratit horentní sumy.
Dokonalým příkladem může být například špenát, borůvky, granátová jablka, červená řepa nebo kapusta.
Jak připravovat superpotraviny
Tajemství pozitivních účinků superpotravin tkví zejména v jejich přípravě. Jelikož jejich superschopnosti tkví hlavně v obsažených antioxidantech a vitamínech, které se tepelnou úpravou ničí, je důležité vědět, jak superpotraviny správně použít.
Spoustu receptů na přípravu superpotravin se dozvíte například na webu Jakvkuchyni.cz, který je nepřebernou studnicí informací o vaření, receptech a jídle, ale také o hubnutí, zdravém a ohleduplném životním stylu a o zajímavých informacích o třídění a recyklaci odpadu.
Zařaďte superpotraviny do svého jídelníčku
Pravidelná konzumace superpotravin nemusí být nákladná. Jejich zařazení do pravidelného jídelníčku však může znamenat významné posílení vaší imunity, zlepšení vašeho zdraví a ochranu před civilizačními chorobami.
JoJo. Tráva, pampelišky budou brzy, kůra ze stromu, sem tam možná veverka, když ji chytíte. Učte se. Bude potřeba možná. Uvidíme co čas přinese…