Začíná být naprosto jasné, že Česká republika má závažný problém s dodržováním hygienických norem ve výrobnách a prodejnách potravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce se doslova nezastaví a jede kontroly na plné pecky. Neustále bohužel nachází závažné prohřešky, které jsou zcela neslučitelné se zajištěním bezpečnosti a nezávadnosti potravin.
Jak si to mohli dovolit?
Před pár dny inspektoři upozornili na Vyškovskou pekárnu, kde se doslova zhrozili nad tím, v jakých podmínkách se tam vyrábí pečivo, které se potom rozváží do obchodů, kde si ho kupují nic netušící zákazníci.
V provozovně byl zjištěn velký výskyt hmyzu, ale především přítomnost plísní a také zcela kontaminované potraviny. Je přitom docela pravděpodobné, že se s těmito potravinami dále pracovalo a byly dost možná použity pro výrobu pečiva.
Tohle se jen tak nevidí
Plísně byly v pekárně doslova všudypřítomné a nacházely se na stěnách i v chladicích zařízeních. Kvůli nepřetržitému vnikání hmyzu do výrobny se nedala vyloučit kontaminace potravin. Pokud jde o samotný úklid, na ten v této pekárně nikdo nesáhl zřejmě roky, což bylo patrné na výrobních zařízeních i samotných prostorách.
Nemohlo to skončit jinak než úplným zákazem využívání prostor pekárny, což znamenalo zastavení výroby. Od té doby však v pekárně proběhl generální úklid, který nakonec skončil tím, že výroba byla opět obnovena. Teď je každopádně namístě, aby byla zkontrolována každá pekárna v České republice, zda tam náhodou neprobíhá podobný šlendrián.
Foto: Shutterstock
To je ale žvást.
1/ Vyškovská pekárna nejsou všechny pekárny v Česku,
2/ To, co by jinak v EU házeli na hnůj, vozí díky naším(?) vládám k nám do jejich marketů. 3/ prasata z EU parlamentu odsouhlasila přimíchávání červů do mouky a do jiných potravin a hádejte, kde se to bude a kde nebude prodávat.