První Češi letos vyrazili do Chorvatska a plni čerstvých dojmů je přinášejí těm, kteří se na svou letošní cestu za mořem teprve chystají. Nutno říct, že zatím panuje rozčarování. Všude jsou platná přísná pravidla, jejichž porušení je okamžitě pokutováno. Na to samozřejmě našinci nejsou zvyklí, a tak se nechávají nachytat.
Jídlo podstatně zdražilo
Zklamání panuje také z cen, které mnohým přijdou už opravdu přepálené. Situace se opakuje každý rok, přičemž ten další je pak ještě dráže. Češi na tom ale ještě nejsou tak špatně, aby nemohli vyrazit do restaurace za svým oblíbeným jídlem. “První, co si tady vždycky objednám, je smažák. Musím říct, že ho tady dělají dobře. Asi je to olejem nebo čím, nevím, prostě mi tu chutná,” říká pan Karel, který vyrazil do kempu v Korčule se svým obytňákem.
“Místní říkají, že smažák tu dělají jenom pro nás pro Čechy, nikdo jiný si ho tu prý nedává. Když mi ale přinesli účet, dožralo mě to. Za to jídlo chtěli už skoro čtyři stovky,” líčí Karel, který si k němu dal rovnou pět kousků a byl v tom na úvod za tisícovku. “Prostudoval jsem tedy jídelní lístek a zjistil, že smažák je v něm skoro nejdražší. I ten mořskej vlk byl levnější, ale ty jejich ryby já nemůžu jíst. Oni to pořádně neosmaží a něco v tom pak cítím.“
Drží ho tam kvůli Čechům
Jeho dedukce vede k tomu, že smažený sýr Čechům zdražili schválně. Proč je tohle to nejdražší jídlo, když si ho nikdo jiný než my nedává? Jistě ne všude tomu tak bude a zřejmě půjde narazit i na levnější smažák, ovšem na diskuzních fórech se dnes skutečně píše o tom, že letos si ho i s přílohou pod tři stovky už nedáte. A to je přeci jenom dost.
Restauratéři to ale nemusí dělat schválně. Naopak, snaží se českým hostům vyhovět a držet na menu něco, co mají v oblibě, když si nevyberou z místních specialit. To však přináší náklady navíc, protože ne vždy všechno prodají, a tak musí ztráty započítat do vydaných porcí. Zkrátka, o co je největší zájem a co je místní, tam se dá cena držet příznivější, a to jsou v Chorvatsku ryby a mořské plody. Ty tam seženete v restauracích levněji než u nás a je škoda si na nich nepochutnat.
Foto: Shutterstock
Ať to klidně napálej na 1000,- za porci. Pokud někdo jede k moři a žere tam něco tak odporného jako je smažák, tak je to tydýt, který si zasluhuje řádně “oholit”.
👍👍👍absolutní souhlas
Chtějí naposledy na Pepících škubnout. Příští rok pojedete vážení do p*dele.
Tak jeďte ještě. Hodujte, smáčejte půlky do soli. Dokud lze.
Myslím, že na tyto kratochvíle přestanou být dostatečné finance a jiné atrakce jsou ve hře. Tak dobro došli na Jadran😆
Vážení už mi to příjde ulítlé ,jak se tu pořád píše ,že Chorvati zdražili toto pak zas tamto . No ,tak tam nejezděte je jiná spousta krásných míst. A navic pokud jede někdo do Chorvatska na smažák ,tak je to blázen. V cizině a zvláště umoře jím ryby nebo mořské plody a ligně na žaru jsou naprosto super. Nebo pržene ligně jsou ještě lepší!!!
No co dělat když je nesmíš? Teď dedku rad, ale mají jiné věci dobrý. Ale mají stejné blbý názor jako vy.
Sto lidí, sto chutí. Já smažák nejím vůbec.
Nesmím ryby mam polopenzí 3x týdne ryba co fakt neumí udělat je prostě hnus. I na lodi ji umí líp než blbá vyhlášena restaurace u Fredyho.Dam si cokoliv, ale rybu i tak nesmím že zdravotních důvodů.
To jsou zase sračky, uvědomte si jakou skladbu jídla Chorvati mají. Zjistíte, že neumí vařené brambory, bramborový salát, bramborák a další středoevropská jídla. Smažák mají výborný, ale uvědomte si z jakého sýra, za takový by jste u nás dali daleko víc. To je tom, že někam jedu a o té zemi nic nevím a jsem zaslepený all exklusiv.