Mnozí si možná myslí, že když si vyberou nějakou restauraci v oblíbeném přímořském letovisku, budou tu za vážené hosty a že majitel, případně personál bude mít radost, že zvolili právě tu jejich. V Chorvatsku už to ale v poslední době funguje o poznání jinak. Pokud je nějaká restaurace opravdu dobrá a žádaná, potom je to ona, která si vybírá své hosty, nikoliv naopak.
Záleží na útratě a dýškách
Místní restauratéři vycházejí z bohatých zkušeností o tom, ze kterých turistů kápne největší tržba, potažmo spropitné. Existuje tu jakýsi nepsaný žebříček, podle kterého se místní hospodští řídí. Jeden z nich nám ho popsal. Češi z toho bohužel nevycházejí nejlépe, ba právě naopak – jsou až na úplném chvostu.
Čtěte také: Dvě lehátka a slunečník na pláži. To máte za 1000 korun na den, pane. Chorvatsko ho položilo
“Jedničky jsou jednoznačně Američané a Britové. Ti dostanou stůl, i když je celá restaurace zdánlivě plná, vždycky se to nějak udělá. Důvod je jasný, návštěvu si dokáží užít, mají v průměru největší útratu a dýško dávají kolem dvaceti procent,” řekl pro Mix24.cz pan Željko, majitel restaurace v istrijské obci Premantura.
“Hodně žádaní jsou standardně Němci a Nizozemci. Ti chodí kolikrát po větších skupinách a na nějaké to euro nehledí. Útratu mají obvykle vysokou, i když s dýškem to u některých z nich není úplně slavné, ale kolem deseti procent dají,” popisuje dále restauratér.
Udělali jste si to sami
Čechy se mu nejprve nechce příliš hodnotit, přeci jen si povídá se státním příslušníkem této země a nechce být neslušný. Ale po vyzvání, aby se otevřel, to z něj přeci jenom vypadne. “Češi nejsou dobří hosté. Dají si maximálně jedno jídlo bez předkrmu, kolikrát si ho ještě rozdělí do dvojice,” začal popisovat Željko. “Co je ale opravdu nehorázné, že každý druhý, kterého jsme tu měli, se dožadoval nějaké vody zdarma. Bylo složité jim vysvětlit, že tohle tady neděláme a že si vodu musí normálně objednat podle jídelního lístku,” dodává majitel restaurace s tím, že je to nápoj jako každý jiný a že vše v jeho podniku má svou cenu. Litrová voda Jana konkrétně 5 euro.
Češi si podle něj přitom často dávají ta nejlevnější jídla. “Asi jsem nezažil, aby si tu někdo z nich objednal rybu dne, tedy čerstvý úlovek, což je naše specialita, na které máme také nejvyšší marži,” rozčiluje se Željko. Taková ryba se prodává na váhu a obvykle vyjde na nějakých 80 euro v porci pro dva až tři lidi. “Tuzéry, to je potom kapitola sama pro sebe. Někteří to jen zaokrouhlí, někdo dá pět procent, ale zřídkakdy to odpovídá poskytnuté službě.“
Čtěte také: Český turista je jasný, už když vstoupí do dveří. Restauratér z Řecka popsal velký nešvar Čechů
Z těchto důvodů se restauratér někdy uchyluje k nepříliš hezké věci. “Když vidím Čechy, často je ani neusadím, i když je zrovna místo, obzvlášť v zajímavé dny, kdy se dá očekávat plný dům a kdy by zabírali místo lukrativnějším hostům. Přeci nebudu obírat sám sebe, takovou pověst si udělali sami,” uzavírá svou tirádu šéf podniku.
Foto: Shutterstock
No co chcete od Chorvatů alias Ustašovců. Svině za 2 svět. války bojovali po boku nacistů jako ukrajinci a ta povýšenost těm sviním zůstala. Nechápu některé národy v čele s USA a Británie, že tyto postfašistické národy kam patří ještě z východního bloku Maďarsko, Rumunsko, Slovensko a celé pobaltí podporuje. Ale asi je fašismus v kurzu, jak to vidíme na podpoře nácků na ukrajině.
To budete nejspíš nenávidět taky Slováky,Nory,Estonce,Lotyše atd.
A po 200.letech výsledek jak ve Srebrenici. Volič SPD?
Míra pohostinnosti tohoto restaratéra je daná výši dyška. To asi nebude Chorvat jak je znám já.
Chorvatsko
Asi tak,Kolik jich přijede sem ,aby se dalo říct, že chorvaté jsou dobří turisti. Nu a vzhledem k tomu jak se máme lépe a lépe,tak tyto články mi připadají zoufalé.
Jinde je taky pěkně tak ať si tam dělají co chtěji Byli jsme prd Rakouskem a budeme i po něm.
Má naprostou pravdu, Poslední roky se neustále dovídám na serverech jak je HR pro čechy nedostupné a drahé, ale není to zase až tak pravda.
Asi narazil na turisty, kteří navštěvovali pobřeží Jugoslávie v době, kdy tu panovala pohoda a služby – nejen byznys za každou cenu.
Jezdilo se tam buď s Čedokem, nebo na výměnné podnikové rekreace, na devizový příslib nebo na “pozvání”.
Na stolech byli sifonové lahve, které personál automaticky doplňoval grátis (platila se jen balená minerálka), nabízeli okoštovat nabízené pokrmy i víno (domači crno dalmatinsko).
Češi a Slováci byli “braco i rodači”, ne běžní turisté…
Jen se divím ,že tam pořád lezeme. Po té jejich válce si nás vážili. To tam žadní Němci a Nizozemci nebyli. Moje sestra Jugoslávce měla ráda ale my už tam nejezdime.
Je to těžký třeba to není ani pravda co se píše já tam byl 2018 v půlce září a ceny byli oproti hlavní sezóně skoro o půlku nižší a s těma penězma co vyděláváme oproti Německu Holandsku a Anglie jsme hodně pozadu myslím že hodně mějte krásný den
Mně při dovolené v Chorvatsku za Omíšem pan domácí řekl, že se diví, proč my nejezdíme k nim až v září, že vedra u nich pokračují dál a že se dá koupat v moři mnohdy až do poloviny října. Akorát rychleji zapadá slunce, jinak se i v tom září tam dá prožít plnohodnotná dovolená, ale za jinčí peníze. Po prázdninách je Chorvatsko od turistů vylidněné, takže Chorvati nemají kšefty a ceny všeho radikálně klesají.
Majitel restaurace je nenažraný vych*@nek a ještě se s tím chlubí. Nejsmutnější na tom je, že takové chování a uvažování dnes spousta lidí považuje za standard. 🤦♂️
Má pravdu, jak uvádí, tady v Čechách se všichni neustále dotazují a chtějí vodu ve džbánku, jsem úplně alergický na tento dotaz, vše má svojí cenu. Když na to někdo nemá ať do hospody neleze.
Vážení do Chorvatska jsem jezdil od roku 2000 každý rok . Služby v restauracích byli vždy bídné nikdy to nebyl žádný luxus ,ale spíš dobrodružný zážitek. V posledních letech už s cenami přeháněli a dělají to dál. Ale v každem městě jw dnes kaufland,lidl nebo jiný řetězec a dá se tam nakoupit . Nakupujeme vždy na snídani a véčeři . Kupujeme šunku ,vejce,vodu ,chleba a jiné potraviny. Na večeři vždy něco na gril . Všechn apartmány mají většinou gril v nabídce. Takový nákup pro čtyř členou rodinu vyšel na 150 kun což bylo cca 500 kč to nikoho nezabilo. A není třeba chodit do předražených restaurací . Polévku si tam nedáte jejich JUHA je totjž jenom vývar z kostky a toť vše. Lignje na žaru stály 20 kun naposledy to bylo už 70 kun kolik stojí dnes nevím . Ale rozhodně už vidím jak do chorvatska létá milión američanú a milión britů aby si v tom skanzenu hrůzy dali předražené jídlo v polorestauraci bez klimatizace na ulici a zapachem ze stok ústících v moři. Ještě budou plakat až tam češi přestanou jezdit ,tak DOBRO DOŠLI!!!!
Jo Jugoslavie …. před 50 lety a dnes je velký rozdíl. Před 50 lety to pro nás byl tak trochu únik z komunistického hnusu. Jejich komunistický režim byl zdánlivě přívětivý… Kolem roku 2000 jsme tam přestali jezdit. Kromě Slovinska jsou nástupnické státy po všech stránkách zaostalý nezajímavý balkánský chlívek. Řešení je prosté. Nejezdit tam, Balkán už pro Evropany není atraktivní. Letecky i po silnici šílený zážitek, často špinavé moře, špatné služby ovládané šejdíři, kteří jinak makají mimo sezónu na zapádě tam, kde to místní odmítají.
Jen ať se orientují na Američany a Holanďany.. To je určitě zachrání.
Poznámka: Chorvatsko a Srbsko v EU je totální omyl.
No a to je právě ONO….nakupovat v supermarketu s ještě si na dovolený vařit,??? Co je to za dovolenou??😯to rádši nikam nejedu….v neposlední řadě je spousty lepších destinací letecký s all ta ty prachy a nemusím NIC
Víte každý to má jinak. Já rád ráno kolem 6:30 vstávám, pak vyrazím do nějakého obchůdku koupit čerstvé pečivo, po ránu je krásný čerstvý vzduch a na cestu zpět z obchůdku si koupím vychlazený lahváč, když jsem na té dovolené. Pak si dáme snídani a jdeme na pláž kolem 8:30. Tam jsme tak do 13:00 pak už začíná být strašné horko a je čas na siestu tak zajdeme na pár hodin schovat se před sluncem do apartmánu a zároveň rád vařím, tak si uvařím polévku z pytlíku. Můžu vám říct, že opravdu se na to těším celý rok, ta vůně se line celým apartmánem a pak si dáme nějakou dobrotu, třeba domácí uzené( zavařené ve sklince z domova )s bramborama, který také koupím ráno v obchodě. Pak kolem 15 jdeme zase na pláž, kde jsme do 19-20 a pak zpět apartmán, sprcha a jdeme každý den do města, buď si něco dát na večeři, nebo jen tak se podívat, nebo jen na zmrzlinu. Mě hotel s předem daným rozvrhem, kdy se bude jíst a pít nějak neláká. Dáme si vždy na co máme chuť a vůbec mi nevadí si na dovolené něco uvařit, zabere to max 30 minut. My totiž vlastně jenom ohříváme. Vařím pouze polévku cca 10 minut a pak přílohu buď rýží, brambory nebo těstoviny, br.kaši. hlavní jídlo, třeba pečené maso, domácí uzené, domácí klobásy, doma dělané krůtí nebo vepřové výpečky nebo bifteky, vše zavařené ve sklinkách si dovezeme v chladící kabeli.Ležet mě pořád taky nebaví, když na lehátku na moři proležím denně 3-4h, něco proležím na pláži a zbytek plavání a potápění😀
Přesně. Od určité doby preferuji vybavený apartmán či dům.
Ráno vstanu, vezmu si plavky, ručník a jdu si zaplavat. Mezi tím mi otevřou pekárnu a já cestou z pláže koupím pečivo k snídani. Přes den si pak klidně zajdu na oběd a večeři až když mám hlad, nebo si koupím něco na místním trhu. Ale vezu si maximálně kávu a kilovou pixlu s tuňákem z lidlu k snídani.
Nechápu dovolené tzv. All inclusive, kdy jedu sice do ciziny, ale celou dovolenou trávím přibitý u hotelového bazénu, barů, bufetů, švédských stolů, abych maximálně využil co si předplatím a nepoznám ani město, okolí, místní kulturu.
A já si myslel že spropitné je částka peněz dobrovolně přidaná k samotné ceně za nějakou službu, jako výraz spokojenosti zákazníka. Přijde mi, že dnes se se správným počítá jako se součástí ceny za službu a jídlo. A co když nejsem spokojený s jídlem či službou? Co když je naprosto obyčejná a není zač ji dát? Proč by měla být vyžadována zcela automaticky? Tak ji davejme všude!!! Řídící v MHD, že nás krásně někam odvezl. Průvodcům na památkách, že se o nás celou prohlídku vzorně staral. Ti se o nás starají daleko víc než číšník v restauraci, který jen kolikrát proběhne kolem.
Všude ve světě je normální, že se dává 10% a i více spropitné, proto máme jako Češi tokovou to pověst. Bylo by dobré, abyste si Skusil jednou směnu odmakat, abyste to pochopil!!
Rybu dne za 80€ si může pán strčit do prdele!!! Tolik nestoji ani v Londýně v centru, natož tak v debilním Chorvatsko na pobřeží!!!
Tak ať si to Chorvatsko strčej do řítí,nikdy bych tam nejela,jinde budou vděční,že tam Čech přijede…i když??? Jsme známí tím,že jsme lakomí…a burani
Já také nejím předkrmy, už bych nedal hlavní jídlo. A je fakt, že když během večeře začnu mluvit česky (při příchodu mluvím chorvatsky, šusťáky, ledvinky a podobné naše znaky nenosíme, takže neví, na čem jsou), tak se někteří začnou tvářit divně. Pak dostanou větší dýško, začnou se usmívat a druhý den dostaneme přednost i před zápaďáky. Chorvaté holt milují peníze. Ale kdo ne, že? 🙂
Přesněji řečeno všichni milujeme peníze, ale tento restauratér Zejko je ukázkový vydřiduch, který chce hosta akorát oskubat. Úplně stejný, jako ti restauratéři v centru Prahy a na Lipně, kteří mají poloprázdné podniky, nicméně na každém stole je cedule rezervace. Jen známý trik.
Co na to říct…….
Být na místě restauratera, tak si vážím každého hosta.
Verbeš která nikdy nepracoval a žije pouze z turistického byznysu . Asi nemají ani páru jaká situace díky naší asociální vládě je v ČR. Jinak by děkovali že se tam vůbec nějaký Čech ještě ukáže.
A může za to Rakušan,nebo Kalousek?!😂 Jediný asociál jste tady vy
Napadla mě jedna věc. Proč těm pisálkům tady chodit na ruku. Všimli jste si, že je to jak kulometná palba nenávistných článků k českému turistovi? Absolutní smršť. A namísto, aby se lidé začali jakkoliv bránit proti takové špíně, tak ještě přitakávají?
Ovečky vzpamatujte se. Je řeč o vás, kdy vás tu někdo vykresluje jako burany a holotu a přehazuje toto tvrzení na Řeky, Chorvaty apd., jak Čechy oni nesnáší. Co Vy na to? Chcete to pořád dokola číst tyto výblitky?
Třeba se průměrný Čech nad sebou zamyslí a přestane se chovat jako buran,nebo tam přestane jezdit pokud má nějakou hrdost. Btw.chovani Čechů je celkem známé, takže proč o tom nenapsat.Urazit to může pouze toho kdo se přesně takhle chová 😉
To je co? Taky nechápu oč jde? To je jak s Ukrajinou, řízená masáž.
“Naštěstí” se k nám v Chorvatsku vždy chovali hnusně. Bylo jedno jestli před válkou,po válce,nebo za blahobytu. Takže…jelikož jsem ne vždy na tom byl tak dobře jako dnes,tak jsme jim 6x dali šanci. Z toho 4x se k nám chovali otřesně a ty dvě návštěvy už to nezachránily. Chorvatsko jsme navždy vyškrtli ze seznamu,kam bychom jeli utrácet peníze za dovolenou. Vyjímkou je vnitrozemi,kde teda máme jen ty nejlepší zkušenosti. Když jedeme vnitrozemím Chorvatska (pokud možno co nejdál od pobřeží) tak nemám problém utratit své peníze za ubytování a za jídlo v restauraci. A že bych byl typický český kolenovrt se asi říct nedá. V restauraci v Dakovu jsme platili za večeři 54€ a já to zaokrouhlil na 70€,protože jsme byli opravdu spokojení jak z kvalitou jídla,tak i vstřícností obsluhujícího personalu,který měl plnou hospodu i zahrádku a přesto stíhali a ještě měli “čas” se zastavit u našeho stolu a vysvětlit nám specialitu dne. To vše s úsměvem a milým přístupem. Takže není Chorvatsko jako Chorvatsko,ale k moři do Chorvatska už nikdy nepojedem.
Za litr vody dát 5 € a k tomu 20% dýško to je asi trochu utažené za vlasy. Existují jiné destinace, kde se najím a napiju mnohem levněji.
Kdysi jsme byli pro Chorvaty byznys, teď jsme pro něj odpad.
Mně už tam neuvidí.
Hmmm, pan redaktor se vyzná…. Konkrétně Američané sice spropitné dávají, ale často žádají soup only ( jen polévku ). nebo jen salát a vodu, dělaj to v Praze i jinde ve světě.
To je snad jasný ne,Všichni to vědí jenom češi ne. Ve světě jsme jen nic a trpí nás protože máme nějaký peníze a plno idiotú si prý snad vozí jídlo,zásoby.To ať jedou na Orlík,aby se jim to nezkazilo.Ve světě jsme normální chát.a.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
No tak to je tylické.Jenom oškubat a vydojitt z hosta, co to dá. Nasadit ceny co nejvýš a když neobjednáš, tak seš škaredej Čech. Do Chorvatska už nikdy, jednou stačilo, vzpomínky hrozný.
Mám veľké výhrady voči dišku v reštauráciách. Urobia si cenu, ja s ňou súhlasím, pričom ma to, čo si dali do ceny nezaujíma, a oni chcú ešte 10 až 20 percent diško?
Pročpak milému restauratérovi nevytmavil pan novinář,že Česká republika je slovanský otrocký stát pro západní země,kde lidé berou v jedné unii v lepším třetinové mzdy?Nesnížil bych se k návštěvě restaurace,pokud na to nemám,ale když už tam lidé vstoupí, nemůže jim někdo vyčíst, že neutratí 80 euro!!!Tak přenýšlí jen hlupák,když sám nevidí jaké platy mají běžní Chorvaté!Lidé z otrokářských zemí ať si utrácí dle libosti,ale Češi budou vždy ušlápnutí a jinak tomu nebude!,tak proč by si jednou v roce nezahráli na bezstarostnou dovolenou?
Škoda že neudělali průzkum v našich hospodách kdy obsluhují Chorvaty . Nedávno tu byl v Praze nějaký zápas a k nám dorazila skupina Chorvatů . No řeknu vám žádná výhra to nebyla tuzer max 50 Kč . Když už něco takového někdo píše měl by si uvědomit že vše odvisi od příjmů. Až budeme vydělávat jak v americe nebo v průměrné Evropě potom určitě to bude lepší i z tuzery .
Protoze to jsou normalni lide jako my, nikoli pobrezni majitele hospod. Obycejni Chorvate jezdi do Cerne Hory
V USA na to mají krásný slogan “Do you want money? Earn it! Do you want tips? Deserve it ” v překladu “Chceš peníze? Výdělej si je, chceš dýško? Zasluž si ho.
Zpropitné dávám vždy 10% a zaokrouhluji, takže mnohdy to je i 12-14% Dávám si to , na co mám chuť a prakticky vždy chci vyzkoušet během týdeního pobytu všechny druhy ryb a chci vyzkoušet vícero restaurací. A prakticky každou návštěvu v Chorvatsku mě nějaký restauratér naštve. Zpravidla jeden. Naposledy to bylo, když jsem u jednoho byl na obědě a o tři hodiny později mě vyloženě vyhodil, když jsem si chtěl dát při návratu z pláže jen pivo bez jídla. Tak to je na přesdržku.
Je mi skoro líto, kam až se “chorvatská pohostinnost” dostala po téměř 30 letech od války. Když jsme s manželkou byli v r.1996 a 1997 3x v Chorvatsku, tak nás tamní restauratéři a hoteliéři téměř udusili v objetí, se slovy, jak jsou šťastní že jsme začali jako jedni z prvních jezdit.
Byli totiž po válce totálně v pr…i.
Mám zkušenost, že po prvním objednání a následném obsloužení se dalšího jídla nebo nedej Bože piva nedočkáte. Nepomohlo ani shození láhve na podlahu, obsluhou to ani nehnulo.