Kvalita potravin v České republice prudce stoupá, alespoň podle mezinárodního srovnávacího žebříčku týdeníku The Economist. Jde o poměrně drtivou zprávu, ačkoliv většina lidí už tušila, že tu z hlediska potravin není všechno košer. Problém má přitom hned několik úrovní, kdy se zdá, že tu dobře nefunguje prakticky nic.
Naprostá blamáž
Předně tu máme dominantní zahraniční řetězce, které zajímají pouze jejich marže a snaží se je navyšovat jak zvyšováním cen, tak nákupem méně kvalitních výrobků. Stále existující je přitom fenomén dvojí kvality potravin, ačkoliv by to mělo být již zakázané. Nedávné srovnání stejných produktů koupených v Kauflandu v Česku a Německu nicméně vyjevilo pravdu: v tuzemsku jsou výrobky méně chutné.
Pokud jde ale o tento žebříček, nevyznívá to příliš pozitivně ani pro české zemědělce. Ti se v posledním roce opírali právě do obchodních řetězců a jejich praktik, ovšem tentokrát jim to obchodníci spočítali. Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu prý agrobaronům nejde o kvalitní a levné potraviny, ale pouze o vlastní zisky. Vrátili tak v podstatě stejnou mincí.
Každopádně, žebříček kvality potravin hovoří zcela jasně. Za pouhé dva roky jsme se v celkovém hodnocení potravin, které zohledňuje kvalitu, dostupnost a udržitelnost, brutálně propadli, a to z 5. rovnou na 16. místo. Pokud přitom jde o samotnou kvalitu a bezpečnost potravin, skončili jsme až na 26. místě. O něčem svědčí mimo jiné to, že všechny sousední země jsou na tom výrazně lépe.
A také nejdražší ze všech
Selským rozumem by se přitom dalo předpokládat, že když už tu máme tak nekvalitní potraviny, tak že budou alespoň levné. Ovšem ani to neplatí, a to v žádném případě. Naopak, další srovnání z Kauflandu, kdy proběhl nákup v české, polské a německé pobočce, ukázalo, že tu máme naopak nejdráže ze všech. A na některých položkách skutečně významně. Například dětská výživa Hipp stojí v Německu 25 korun, ale v Česku ta samá přijde na 70 korun.
Bohužel, nikomu se situaci nechce řešit a nový ministr zemědělství si trvá na svém, že v České republice máme kvalitní a dostupné potraviny. Zřejmě se řídí krédem, že když se něco bude dostatečně dlouho opakovat, stane se to pravdou. V tomto případě je to ale značně nejisté.
Foto: Shutterstock
Ještě teď si pamatuji, jak se Jourová před volbami do evropského parlamentu bila v prsa, že zatočí s nekalými praktikami dvojí kvality potravin. A sotva se dostala ke korytu, okamžitě na svoje sliby voličům zapomněla a dnes se stará jen o to, jak zavřít hubu kritikům EU a o zavádění cenzury. Co se divím, je to přece dcera aktivního agenta STB Jiřího Špaka s krycím jménem “Kontrolor”. Jablko od stromu daleko nespadlo.
Jakože z čeho jsou v šoku? Vždyť to je dávno přijatý a akceptovaný standard.