Velmi bídná kvalita potravin v České republice má dalšího zástupce. V podstatě teď už ani neuplyne den, aby Státní zemědělská a potravinářská inspekce nezachytila nějaký výrobek, který je vysoce závadný. A ačkoliv se tato instituce snaží a dělá velmi záslužnou činnost, ve skutečnosti z desítek tisíc produktů na tuzemském trhu dokáže odhalit jen mizivé procento těch skutečně závadných.
Už to přesahuje všechny meze
Musíme si tak uvědomit, že počet problematických potravin je opravdu velký a mělo by se s tím něco dělat na centrální úrovni, nikoliv jen odchytávat v systému, který evidentně nefunguje. Například by bylo dobré, kdyby prodejci a výrobci dostávali opravdu tučné produkty, které by je od podobného konání odradily. Jistě, chyba se tu a tam může stát, ale pokud někdo prodává jeden závadný výrobek za druhým, jako v poslední době dělá třeba obchodní řetězec Tesco, měl by dostat přes prsty.
Tentokrát přitom Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělala skutečně závažný záchyt. V Pařížském salátu, který Češi tak milují a kupují ho skutečně ve velkém, totiž našla bakterii listerie, která umí být opravdu nebezpečná. Vzniká z ní totiž takzvaná listerióza. “Zdrojem této nákazy bývají zpravidla potraviny živočišného původu – mléko a mléčné výrobky (hlavně zrající sýry), maso a masné výrobky. K rizikovým potravinám patří i zelenina a zeleninové saláty,” dodává SZPI ve své zprávě. Vše přitom potvrdil laboratorní rozbor. Výrobcem potraviny je Antonín Jelínek s adresou v Dětkovicích.
Pěkná šmakuláda
Zákazníci jsou skutečně znepokojeni tím, co se v českých obchodech běžně prodává. “Teď mi řekněte jak takové zboží se může dostat do obchodu a my vesele utrácíme miliony za předražený výrobky který obsahujou špatný věci,” ptá se jeden z diskutujících na stránce Potraviny na pranýři. “Už budu muset chodit s lupou, ať si nekupuju podobné šmakulády, viz složení,” poukazuje potom Iva Křistková, a to i na složení výrobku, které opravdu není nijak hvězdné.
Podobná zjištění jsou skutečně velmi znepokojivá. Člověk si totiž nakoupí v dobré víře, a potom zjišťuje, že dostává často úplný odpad, ať už složením, které potom reálně často ani neodpovídá deklarovanému, nebo tím, že se do výrobku dostávají nepatřičné věci. Zkrátka a dobře, tohle je jedna z priorit, na kterých by se mělo pracovat.
Foto: Shutterstock
Salát fakt není pomazánka