V České republice bohužel stále platí, že k univerzálnímu zahuštění omáčky nebo polévky se použije jíška. Ale co když se chcete vyhnout problematické mouce? Vždyť její přidání udělá z každého pokrmu úplně zbytečně pořádně hutnou záležitost, po které si člověk musí jít lehnout. Existují naštěstí více než zajímavé alternativy, které lze použít místo jíšky.
Pomohou brambory či kvasnice
V první řadě je potřeba si uvědomit, jaký pokrm vlastně vaříte. Je třeba přemýšlet nad výslednou chutí omáčky, kterou zahušťovadlo jednoznačně ovlivní. Pakliže tedy vaříte jídlo s bramborami, je ideální použít k zahuštění právě bramboru, která k tomu má dokonalé vlastnosti. Pokud ale děláte třeba omáčku k těstovině, jsou mnohem lepší možnosti.
Výborným způsobem zahuštění jsou kvasnicové vločky, které se hodí zejména na silné či smetanové omáčky k masitým jídlům. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a pyšní se lehce pikantní příchutí. Stačí je vsypat do vařící omáčky a míchat, dokud se postupně nerozpustí.
K zahuštění zeleninových omáček není nic lepšího než brambor. Jednoduše ho nastrouhejte a přidejte do omáčky. Není to příliš vhodné pro ty nejjemnější omáčky, jelikož v případě použití brambor se nevyhnete menším hrudkám. Jídlo také bude obsahovat větší množství kalorií, což ale nemusí být na škodu.
Vejce nebo sýry
Tmavé a smetanové omáčky je vhodné zahušťovat také kukuřičným škrobem. Ten nejdříve rozmíchejte ve studené vodě a za konstantního míchání nalijte do hrnce. Nepřestávejte ovšem s mícháním, jinak se nevyhnete hrudkám.
Naopak lehké omáčky se velmi dobře zahušťují kysanou smetanou, smetanovými sýry či créme fraiche. Je dobré nechat jídlo maličko vychladnout a teprve pak do něj daný sýr vmíchat. Potom už jen krátce povařte, čímž zajistíte jeho rozpuštění a zamezíte tomu, aby dělal vločky.
Alternativou na lehké omáčky mohou být i obyčejná vejce. Jednoduše oddělte žloutek od bílků a oboje vyšlehejte s použitím trochy omáčky či vody. Následně už jen zamíchejte dohromady a postupně nalijte do studené omáčky. Tím zajistíte, aby se žloutek nesrazil teplem.
Foto: Shutterstock