Ačkoliv už se mluví o tom, že inflace je překonaným problémem, podle řady odborníků ještě nebezpečně doutná a může kdykoliv znovu udeřit. Celkově se sice nárůst cen podařil dostat pod kontrolu, avšak je to dáno hlavně tím, jak dramaticky cenová hladina v minulých letech rostla.
Není to vůbec dobré
Rozhodně neplatí, že by se dostala na původní úroveň, na to můžeme zcela jistě zapomenout. Ceny svůj růst pouze zastavily a mohou ho kdykoliv obnovit. Specifická situace je přitom v segmentu potravin, který patří k těm nejdůležitějším.
Tam je stále řada faktorů, které brání tomu, aby se věci vrátily do původních kolejí. V posledních letech zaznamenávají zemědělci mimořádně špatné časy, a to všude po světě. Do toho jsou navíc blokovány důležité přepravní trasy, případně různé konflikty brání klíčovým exportérům ve vývozu na jejich trhy.
Hned u několika potravin a komodit je to opravdu velký problém. Rychle rostou například ceny rýže, olivového oleje nebo pomerančového džusu. Kritická situace však už delší dobu panuje u kakaa. To na konci loňského roku zaznamenalo řadu cenových rekordů, přičemž média hlásila, že jeho cena roste nejrychleji za třicet let, což už je skutečně dlouhé období.
Ceny vyletí vzhůru
Potom se to přeci jen začalo uklidňovat, ovšem trvalo to jen pár dní, a ceny kakaa se vrátily k rychlému růstu, ve kterém mohou dle odborníků pokračovat. Dnes cena jedné tuny kakaa stojí 4544 dolarů, tedy přibližně 104 tisíc korun. Jde o nejvyšší cenu v historii, přičemž ještě před rokem byla téměř poloviční.
Dnes už je naprosto jisté, že výrobci čokoládových cukrovinek budou muset přistoupit k poměrně vehementnímu zdražení. Roste jim totiž také cena cukru, což lze popsat jako dokonalou bouři.
Čtěte také: V Česku se opět zavádějí haléře. Připravte se na úplně jiné ceny v obchodech
Pakliže bude cena kakaa pokračovat v růstu, je potřeba se připravit na to, že čokoláda bude luxusním zbožím. Patříte-li mezi její milovníky, potom dává smysl se do určité míry předzásobit za současné ceny, které zcela jistě nevydrží dlouho. Čokoládové výrobky totiž v řadě případů vydrží dlouho, zejména pokud se správně skladují.
Foto: Shutterstock