Jde o jeden z výdobytků moderního turistického ruchu, který je spojen s pořádáním masových zájezdů cestovními kancelářemi. Takzvané all inclusive dovolené jsou relativně mladou záležitostí a ještě před pár desítkami let si je nikdo nedokázal představit.
Jinak to nejde
Tehdy by lidem nešlo do hlavy, proč mají být vystaveni neomezenému množství jídla a pití. V hotelech v přímořských letoviscích se praktikovaly maximálně polopenze, kdy jednotlivá jídla byla navíc ještě servírovaná. Paradoxně bylo tehdy stravování výrazně kvalitnější, jelikož se zavedením kvantity pořádně klesl důraz na kvalitu.
Dnes už je ale forma stravování all inclusive naprostým standardem a v řadě destinací je v podstatě povinná. Hotely například v Turecku nebo Egyptě vás už jinak neubytují. Běžná praxe je to potom také v Řecku, Španělsku a v dalších lokalitách, kam se jezdí v letní sezóně.
Možná však dojde k tomu, že se tento trend opět zvrátí. Zejména místní lidé v destinacích mají s tímto režimem velký problém. “Není vyloučeno, že se bude all inclusive hodně omezovat, protože to nedělá dobrotu,” říká odborník na cestovní ruch Roman Petrtýl. “Místním se nelíbí, že turisté jsou zavření v hotelech a nedají vydělat tamním restauracím. Případně se z hotelu vyvalí opilí a dělají neplechu.“
Tento nápad se zvažuje například na některých místech Španělska, jako je ostrov Mallorka. Tam padl návrh, aby hosté měli v hotelích zajištěnou pouze snídani a na další jídla museli vyrážet do místních podniků. Teoreticky by to mohlo platit už příští rok.
Lepší by bylo jídlo na příděl
Mezi turisty, kteří all inclusive využívají skutečně nadměrně, patří také lidé z České republiky. “Každoročně se řeší případy, kdy si toho Češi berou v bufetech příliš. Pak to buď vyhazují nebo štosují na pokojích,” říká delegátka cestovní kanceláře, která si nepřála být jmenována.
Vzhledem k tomu, že jídlo celosvětově zdražuje, by toto hrálo také do karet samotným hoteliérům. All inclusive by se mohlo nahradit servírovaným menu, případně se výrazně zúžit. Za nápoje by si pak lidé museli platit podle spotřeby.
Čtěte také: Češi jsou tu nechvalně proslulí. Manažer hotelu v Turecku promluvil. Velmi otevřeně
“Já bych se tomu vůbec nebránil. Popravdě mám s konceptem all inclusive problém. To jídlo a pití, které vám tam dávají, není vůbec kvalitní, a to i když si zaplatíte dražší hotel. Navíc se mi vůbec nelíbí to neustálé plýtvání,” říká pan Jiří z Prahy, který na dovolenou s cestovní kanceláří létá každoročně.
Foto: Shutterstock