![](https://www.mix24.cz/wp-content/uploads/2023/11/pecivo.jpg)
Nějakou dobu se to zdálo jako výmysl, případně nápad, který nikdy nedosáhne stádia své realizace, ale jak se ukazuje, žijeme v době, kdy je s takovými věcmi potřeba počítat. Evropská unie si vzala potraviny jako další ze svých důležitých bodů, které aktuálně řeší, z čehož obvykle nekouká vůbec nic dobrého.
Nakonec to prošlo
První výstupy už jsou na světě a jedním z nich je povolení přidávání červů do potravin. Nejde přitom o žádné exotické pokrmy, kde by se to snad dalo tolerovat, nýbrž zcela základní potraviny, kde mají larvy potemníka moučného nahrazovat dražší složky. Jde třeba o těstoviny, chléb nebo sýry. Patřičný dokument s povolením už byl podepsán a i v České republice se tedy brzy dočkáme takových potravin.
Podle všeho jde také o reakci na to, že některé suroviny pro výrobu základních potravin velmi prudce zdražují. Jde například o pšenici nebo mléčné tuky. Tak proč nevyužít červy, kteří se dají produkovat v obrovských množstvích poměrně levně, že?
“Ve svém vědeckém stanovisku dospěl úřad k závěru, že prášek z celých larev potemníka moučného Tenebrio molitorošetřený UV zářením je za navržených podmínek použití a při navrhovaných úrovních použití bezpečný,” konstatuje Evropská komise ve svém dokumentu, který si můžete podrobně prostudovat i v českém jazyce.
A kde všude bude možné tento prášek z červů použít? “V chlebu a pečivu, cukrářských výrobcích, výrobcích na bázi těstovin, zpracovaných výrobcích z brambor, sýrech a výrobcích ze sýra a ovocných a zeleninových kompotech určených pro běžnou populaci,” uvádí příslušná zpráva.
![](https://www.mix24.cz/wp-content/uploads/2024/12/maslo-1024x683.jpg)
Kontrolujte si složení potravin
Nařízení má datum platnosti od 10. února 2025, tudíž je vše už v plném proudu. Daný prášek musí být vždy deklarován na obalu dané potraviny, tudíž se v blízké budoucnosti vyplatí zkoumat složení výrobků, které kupujete, pakliže si nepřejete něco takového konzumovat.
Čtěte také: A je to tady. V Česku dojde k zákazu vybraných potravin. Tyto pochoutky už si nekoupíte
Jak už tomu tak ale bývá, jakmile začne být daný prášek v potravinářském průmyslu používán masivně, může se klidně stávat, že se dostane i do potravin, kde ve složení uveden nebude. Na to se potom přijde až při namátkových kontrolách doplněných o laboratorní rozbor, které v Česku provádí SZPI, jež pravidelně naráží na pochybení v tomto smyslu.
Foto: Shutterstock