
Pohled na různé potraviny se v průběhu času vyvíjí. A pravdou je, že sledování odborníků nedává v tomto ohledu příliš naděje. Jednou totiž přijdou s tím, že běžné máslo je škodlivé a lidé by měli používat co možná nejvíce rostlinné tuky. Uplyne však deset let a všechno je naopak.
Není to dobré
To samé se dá říct třeba o vejcích, u kterých se jeden čas neustále upozorňovalo na jejich negativa. Jenže dnes už jsou opět skvělou superpotravinou, která je doporučována. V některých případech může však být aktuální názor na škodlivost té které potraviny tak silný, že je jednoduše zakázána.
Přesně k tomu se aktuálně schyluje v Evropské unii, tedy i v České republice. Jde o takzvaná přídavná kouřová aromata, která tvoří zajímavou chuť a která si výrobci do potravin zvykli v hojné míře přidávat.
“Jde o přísady vyráběné zkapalněním kouře z páleného dříví, které mohou podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) vyvolávat „poškození genetického materiálu“, a proto také „zvyšovat riziko rozvoje patologií, jako je rakovina nebo dědičné choroby,” uvádí server dTest. Tato aromata se přitom objevují v celé plejádě potravin, jako jsou chipsy, polévky nebo různá instantní jídla.

Všechno to zmizí
Zajímavé přitom je, že studie poukazující na nevhodnost těchto látek existují už od roku 2009. Dosud však k zákazu nedošlo, avšak to se teď pravděpodobně změní, jakkoliv je snaha výrobců potravin o zachování těchto aromat velmi silná.
“Kouřové příchutě možná budou brzy zakázány, ale bude jistě trvat měsíce, ne-li roky, než zmizí z regálů. Výrobcům je vždy poskytnut čas k přizpůsobení receptur a doprodání zásob,” tvrdí dTest. Nějakou dobu tedy zřejmě tyto potraviny ještě budou v prodeji. Ale pak již definitivně zmizí.
Zajímavé přitom je, že tato aromata nemají příliš mnoho alternativ, obzvlášť v případech, kde byla masově používána.
Foto: Shutterstock