
Jednou z největších obav, kterou lidé v České republice mají, je jednoduše to, že si v obchodě koupí závadné zboží, které jim udělá zle. Důvod takové obavy je hlavně to, že se to zcela standardně děje a mnohé už to potkalo.
Není to vůbec dobré
Existuje přitom jen velmi málo metod, jak tomu zabránit, případně si zboží zkontrolovat. Jistě, neměli byste kupovat za každou cenu to nejlevnější, ovšem ani to vám nemusí pomoci. Obchodní řetězce v Česku totiž selhávají v kontrole kvality, případně i výběru dodavatelů. Jednoduše tlačí všechny hlavně na cenu, a potom si nemohou diktovat podmínky z hlediska potřebné kvality.
Doplatí na to samozřejmě hlavně zákazník, který se musí smířit s tím, že si tu a tam koupí opravdu hodně závadnou potravinu. Jako třeba právě teď, kdy se v Lidlu prodávalo kompletně prolezlé mleté maso.
“Laboratorní rozbor v uvedené šarži potraviny potvrdil přítomnost patogenních bakterií salmonely,” uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve svém hlášení. “Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem Spotřebujte do: 21. února 2025, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zmrazeném stavu, aby jej nekonzumovali.“

Původem z Česka
Vzorek byl odebrán v prodejně Lidlu ve Frýdku-Místku, ovšem dá se očekávat, že jde o plošný problém. Jak už uvedli inspektoři, téměř všechno maso se prodalo a pravděpodobně také zkonzumovalo, což je na pováženou.
Dříve do Česka podobně závadné maso proudilo hlavně z Ukrajiny, přičemž tuzemští zemědělci si stěžovali na jeho dovoz a argumentovali právě častější závadností. V tomto případě ale selhali sami, jelikož výrobek dodala do obchodu společnost Rabbit Trhový Štěpánov, která je jedním z největších producentů masa v České republice.
Foto: Shutterstock