
Kvalita masných výrobků začíná být v tuzemských obchodech velkým tématem. Prakticky totiž nemine týden, aby Státní zemědělská a potravinářská inspekce nemusela varovat před závadným masem v regálech. Tedy, ono už tam většinou není, jelikož se varuje ex post, ovšem stejně je to velmi nepříjemné.
Je dobré znát původ
Je však pravdou, že mezi řetězci je v kvalitě masa velký rozdíl. Například Tesco se po celý loňský rok potýkalo s problematickými dodávkami z Ukrajiny, a to zejména kuřecího masa. To prodávalo pod svou značkou a leckdy se ukázalo, že je v něm salmonela.
Oproti tomu třeba Kaufland je na tom o poznání lépe. Na rozdíl od svého sesterského řetězce Lidl nemá zdaleka tolik hlášení, pokud se týká masa. “Maso máme opravdu dobré. Vozí to sem z Modletic, kde je celý masozávod,” říká jeden ze skladníků v pražském Kauflandu.
“Byli jsme tam na exkurzi a musím říct, že je to opravdu moderní místo, kde je spousta řezníků a dalších specializovaných pracovníků, kteří se tam starají o to, aby maso do obchodů jezdilo čerstvé a hlavně nezávadné,” uvedl pracovník obchodu.

Takhle se to dělá málokde
Pravdou je, že Kaufland se může pyšnit poměrně širokou nabídkou masa. Ne všechno sice pochází z Modletic, ale většina ano. Celkem je na pultech prodejen k dispozici 25 druhů masa. Za zmínku stojí také rybí pulty, kde si můžete vybrat čerstvou rybu.
Tento obchodní řetězec si hodně zakládá zejména na hovězím mase, které si bourá sám a které pochází výhradně z býků se stářím 12 až 24 měsíců. Pravidlem pro uzené maso je potom to, že neobsahuje zvýrazňovače chuti a navíc obsahuje vždy alespoň 90 % masa.
Aby toho nebylo málo, disponuje řetězec vlastní laboratoří, kde kvalitu masa pravidelně kontroluje. Provádí se tu exaktní výpočty mikrobiální zátěže.
Foto: Shutterstock