I když spěcháte, dejte si pozor na způsob rozmrazování masa. Nesprávně rozmražené maso může totiž dokonce způsobit i otravu. Jak ho tedy správně rozmrazit, abyste nenapáchali více škody než užitku?
Na co si dát při rozmrazování masa pozor
Pokud potřebujete přípravu jídla urychlit, určitě nepoužívejte způsob rychlého rozmrazení v teplé vodě, na slunci, kamnech, topení nebo v mikrovlnné troubě. Nenechávejte ani maso zvolna rozmrznout při pokojové teplotě. Teplo ihned aktivuje bakterie, plísně a houby v mase. Spustí se jejich množení a přirozený rozklad.
Nevhodně rozmražené maso poškozuje zdraví
V každém kousku masa mohou být škodlivé bakterie. Proto je nutné správné rozmrazování a dostatečná tepelná úprava. I minimálně zkažené maso způsobuje žaludeční obtíže, nebo dokonce otravu jídlem. Nezapomeňte také na dodržování základních hygienických pravidel. Po manipulaci s masem si vždy pečlivě umyjte ruce, nepoužívejte stejný nůž ani prkénko na jiné potraviny.
Doba skladování masa
- při teplotě -6 °C maximálně 1 týden
- při teplotě -12 °C maximálně 1 měsíc
- při teplotě -18 °C maximálně 6 měsíců
Jak správně rozmrazovat maso
Maso musíte zavčas dát na tác do lednice a rozmrazovat jej opravu pozvolna. Vhodnou dobou pro rozmrazování je přes noc, kdy se lednice málo otevírá. Porcované maso vám přes noc pěkně rozmrzne. Větší kusy masa v celku potřebují k rozmrazení až 24 hodin. Proto se zaměřte se na plánování vaření.
Další způsob rozmrazování
Pokud máte plnou lednici, můžete přistoupit k rozmrazování v místnosti při pokojové teplotě, ale je třeba maso zcela ponořit do studené vody. Takto totiž zabráníte pronikání vzduchu do masa. Během rozmrazování vodu několikrát vyměňte. Během pozvolného rozmrazování maso neztratí svou chuť.
Dá se rozmražené maso znovu zamrazit?
Obecně se to opravdu nedoporučuje. Po rozmrazení by se už maso znovu zamrazovat nemělo. Ve výjimečných případech si opětovné zmrazení můžete dovolit například u hovězího masa, ale s výjimkou mletého masa. Navíc to můžete udělat pouze v případě, když jste maso poctivě rozmrazovali pozvolna v lednici.
Foto: Pixabay