Konzistence těsta je pro skvělý výsledek v podobě lahodných palačinek nejdůležitější. Dbejte na správný výběr i množství ingrediencí a uvidíte, že se vám palačinky dokonale povedou.
Základní recept na palačinky
- 250 ml polotučného mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- 140 g hladké mouky
- olej nebo máslo
- 1 balíček vanilkového cukru – jen do sladkých palačinek
Správné suroviny
Pokud chcete dokonalé palačinky, používejte pro jejich přípravu zásadně čerstvé suroviny. Místo trvanlivého mléka kupte čerstvé, třeba to v plastové láhvi, které je chuťově lepší. Vajíčka volte co nejčerstvější a kupte kvalitní mouku.
Vhodná mouka
Na pravé francouzské palačinky, tenounké a lehké, použijte hladkou mouku. Má vysoký obsah lepku, palačinky jsou pak pružné a netrhají se. Na silnější palačinky je lepší polohrubá mouka. Potřebují víc času na propečení, ale lépe se plní náplní.
Pomůže vám odměrka
Nedávejte suroviny od oka. Při přípravě těsta použijte kuchyňskou váhu nebo praktickou odměrku. Zabere vám to sice o chvilku déle, ale výsledek bude dokonalý.
Pozor na správné míchání těsta
Palačinkové těsto bude nadýchané a vláčné, pokud jej nebudete míchat vařečkou, vezmete si na to metlu a těsto našleháte. Dostanete tak do něj vzduch.
Nepodceňujte výběr pánve
Nejlepší je přímo pánev na palačinky. Měla by mít průměr alespoň 28 centimetrů a co nejnižší okraj. Samozřejmostí by měl být teflonový nebo keramický povrch.
Pozor na správnou teplotu
Palačinky jsou velmi citlivé na správnou teplotu. Nejdůležitější je pánev dobře zahřát. Pokud je připravená, lehce se z ní kouří. Chce to také cvik.
Šetřete olejem
Nikdy na pánvičku nelijte hodně oleje. Nanášejte ho pouze v tenké vrstvě mašlovačkou, sprejem nebo pánev vytřete papírovou utěrkou namočenou v oleji. Použít můžete i sádlo či máslo. Ve velkém množství tuku se palačinky na stranách spálí a uprostřed jsou syrové. Nedají se usmažit rovnoměrně.
Zkuste přidat olej do těsta
Nemusíte olej rozehřívat na pánvi před každou palačinkou. Přimíchejte ho rovnou do těsta. Přidejte 2 lžíce oleje, rozehřátého másla či sádla, promíchejte a smažte. Palačinky nebudou mastné, ale jemné, tenké a nebudou se trhat a připalovat.
Trpělivost pro dokonalé palačinky
Nalijte malou naběračku těsta na pánev, rovnoměrně jej rozprostřete, smažte, až bude po celé ploše matné a pevné. Až se na horní straně palačinky začnou tvořit bublinky a popraskají, palačinku obraťte. Stačí to jen jednou a nepotrháte ji.
Foto: Freepik