Když konečně otevřely zahrádky restaurací, byla to velká radost, kterou však poněkud kalila nutnost nechat se před návštěvou otestovat, pokud už dotyčný nebyl očkován nebo v nedávné době neprodělal nemoc. Všechny tyto skutečnosti je navíc třeba doložit vytištěným dokumentem případné kontrole.
Jenže vzhledem k tomu, že padla nutnost restauratérů potvrzení kontrolovat, lidé vyrážejí posedět v drtivé většině případů bez příslušných dokumentů a pravděpodobně tedy i bez podkladového testu nebo očkování.
Kontroly byly dosud spíše namátkové. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že dosud provedli hygienici přibližně 800 kontrol. “Musím říct, že situace nebyla úplně nejlepší, kontrolovali zejména zákazníky, zda splňují všechny požadavky, které by měli dodržovat. Tedy jestli mají nějaký certifikát o očkování, potvrzení o testu či o prodělání onemocnění. Bylo zkontrolováno asi 800 osob, z čehož 90 osob nesplňovalo tyto podmínky. To je poměrně vysoké procento osob, asi 11 procent,” uvedla Svrčinová na tiskové konferenci po pátečním jednání vlády.
Hygienička uvedla, že v případě, že dotyčný nemá potřebnou dokumentaci, dostává na místě okamžitě blokovou pokutu. V případě, že s ní nesouhlasí, zahajuje hygienická stanice správní řízení, v němž hrozí vyšší sankce.
Pavla Svrčinová upozornila, že by lidé toto nařízení neměli brát na lehkou váhu a že se v kontrolách v žádném případě nebude polevovat, ba právě naopak. Hygienička se prý domluvila s policejním prezidentem Janem Švejdarem, aby policisté testy a očkování v restauracích kontrolovali o poznání více než dosud.
Foto: Shutterstock