
Poté, co se zájem evropských úředníků tvrdě zakousl do byznysu automobilek a následně přešel na majitele nejrůznějších budov, ať už obytných nebo veřejných, dochází k dalším tvrdým omezením a regulacím, tentokrát co se jídla, respektive obalů, ve kterých je baleno, týká.
Co to má jako být?
První taková vlaštovka přišla se zákazem plastových brček, který se ukázal být zcela iracionálním a který vedl k velkým problémům. Dnes tu máme fakticky nepoužitelná papírová brčka, která navíc uvolňují nebezpečné látky spolu s tím, jak se v nápojích roztékají.
Další podobný nápad z tohoto ranku byl s přidělanými víčky na PET láhvích. To přišlo skutečně rychle a opět se ukázalo, že to nedává příliš smysl. Lidé víčko stejně často z láhve urvou. Navíc Evropa nikdy neměla velký problém s tím, že by byla zanesena plastovým odpadem. Naopak, v zemích, kde to problém je, se samozřejmě nic nestalo.
A teď přichází skutečně silný kalibr. Určitý druh potravin by totiž mohl být zcela zakázán, protože jednoduše nebude moci být vyráběn. Jde o to, že Evropská unie plánuje zakázat malá balení potravin.
Podle nich jsou neekologická, protože na přínos konzumentovi se v takovém případě vyprodukuje příliš mnoho odpadu. Typickým příkladem je to, když vám v kavárně ke kávě dají malou smetanu a k tomu ještě několik balení cukru.

Způsobí to pravý opak
Nikdo se nad tím nikdy příliš nepozastavoval, až teď se toho chopila parta úředníků v Bruselu, kterým to přijde nehodno dnešní doby, a tak se to zkrátka rozhodli zakázat. Co na tom, že v mnoha případech se bude alternativa hledat obtížně.
V kavárnách tak zřejmě budou muset být smetany a mléka ve velkých baleních. Jenže co se stane? Pravděpodobně bude docházet k tomu, že se nevypotřebují celá a na konci dne je bude nutné vyhodit.
Bude se to vztahovat i na malá balení dalších potravin, jako jsou nejrůznější kečupy, džemy, ale třeba i balení drogerie v hotelech, jak vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu o obalech a obalových odpadech.
“Tohle mohl vymyslet jen někdo totálně odtržený od reality. Všechno se tím akorát zkomplikuje a povede to k výrazně horším službám a naopak k mnohem většímu plýtvání,” říká pro server Mix24.cz pan Patrik, který provozuje menší hotel ve Středočeském kraji. “Malá balení používáme velmi často, například na snídaních. Reálně vedou k mnohem menšímu plýtvání než kdybychom museli všechno načínat ve velkých baleních.“
Foto: Shutterstock