Ačkoliv na letošní turistickou sezónu hleděly cestovní kanceláře s určitými rozpaky, protože si nebyly jisty, co s českým klientem udělá rok nebývalého zdražování a vysokých účtů za energie, nakonec byli všichni překvapeni. Ukázalo se, že pokud si Češi něco nechtějí nechat vzít, je to právě letní dovolená. Cestovky proto mluví o rekordním zájmu, a to zejména o kvalitnější dovolené, nikoliv ty vyloženě nízkorozpočtové.
Pořád něco řeší
Zkrátka, našince výlety do cizích krajů opravdu lákají. Je to pro ně příležitost podívat se do úplně jiného světa, ovšem jak se ukazuje, Češi toho nevyužívají ani zdaleka naplno. Vlastně to obvykle dopadne tak, že je cestovní kancelář odveze do resortu a oni tam stráví prakticky veškerý čas, maximálně si objednají nějaký ten fakultativní výlet.
Pokud jde o prozkoumávání okolí na vlastní pěst, na to příliš nejsou. Raději se vyvalí na pláž a řídí se programem hotelu, který je určován především stravováním, tedy snídaněmi, obědy a večeřemi. Občas se ale někdo přeci jen utrhne a vydá se večer prozkoumávat letovisko, případně se i posadí do restaurace na nějaký ten drink či jídlo.
“Je to zvláštní, ale český turista je opravdu dobře poznat. Obvykle divoce listuje jídelníčkem u vchodu a snaží se zjistit, za kolik tu máme pivo. Jeden mi kdysi řekl, že podle toho poznává cenovou úroveň celé restaurace, je to prý takový pivní index,” vypráví majitel restaurace v krétské Chanii Christos. “Kolem je restaurací víc, a tak je vidět, jak chodí od jedné ke druhé a zjišťují, kde je to pivo nejlevnější.“
Užijte si to
Bohužel je ale neustálé špekulování neopouští ani tehdy, když už si nějakou tu restauraci vyberou a usadí se. “V ten moment začíná přepočítávání, kolik stojí které jídlo. Někteří se pak i ptají, zda by nešla menší porce za poloviční cenu,” kroutí hlavou restauratér.
Christos přitom potvrzuje slova svého kolegy, podle kterého restaurace zásadně nenavštěvují ti, kdo mají v hotelu polopenzi nebo all inclusive. “To je pravda. Chodí sem pouze ti, kdo jsou ubytováni bez stravování. To je přitom zvláštní, protože třeba Němci klidně oželí standardizované jídlo v hotelu a raději si užijí typickou domácí stravu v nějaké místní taverně. To k tomu zážitku přeci patří. Hotelové jídlo je všude stejné,” nabízí svůj pohled majitel restaurace.
“Když už zaplatíte velké peníze za dovolenou, je nesmysl na místě počítat každou korunu. To si celý zážitek jen zkazíte. Naopak, vyhraďte si nějaké peníze, které můžete utratit a užívejte si je,” radí Christos řecký způsob života. “Ani tady nemají lidé peníze na rozdávání, ale něco si dopřejí. A myslím, že tu není zrovna draho.“
Foto: Shutterstock
Hlavně aby se starali a vařili čerstvá jídla. Už několikrát se nám stalo,že místo čerstvých ryb nebo krevet dělali jídlo z mražených surovin i když 50 m vedle byl trh . Takže ať se všichni restaurateri nejdřív naučí nesidit hosty a pak at si tam píšou kdo je kdo .
Jak nás můžou srovnávat s Němci, kteří mají několika násobně větší platy. Jsem ze západních Čech a tady to dělá polovina Němců. A to se jezdí jsem do Čech najíst za hubičku oproti Německu.
Řekové zapomněli, že před lety malém umřeli hlady nebýt EU.
A o jejich lenosti o proti jiným evropským destinacím nemluvě.
Podle pár jomlů nás hází do škatulky šetřílků. Ať jsou rádi, že mají moře. Jinak by chcípli hlady.
A já řeka koletise taky….vypočítavého
Zdravím, pane Kulhánku. Chtěla bych Vás moc poprosit o kontakt na majitele zmíněné restaurace (Christos, Chania ). Chystám se letos na Krétu a zrovna do té oblasti a opravdu ráda bych se Christa zeptala, jak je to u něj s Čechy a jejich zlozvyky. Bez obav, mluvím řecky, žila jsem tam 11 let a dodnes se ráda vracím.
Jako průvodkyně mám s českými turisty zkušeností celkem dost a protože mám Řecko velmi ráda, přála bych si, aby si jej zamilovali i mí klienti, což ovšem nejde, pokud by měli mít pocit, že snad Řekům nějak vadí.
Děkuji předem za ten kontakt a sdílím na FB, přeji hezké léto. Dagmar.
Jsem hrdý že spádám k raritním českým turistům. Byl jsem dvakrát na Krétě s polopenzí a letos na Rhodosu bez jídla. I když jsme měli polopenzi, nenechali jsme si ujít místní speciality. Ohledně cen jsme maximálně kontrolovali jestli to není přezstřelené, ale ohledně piva jsem se rozhodně neorientoval, přesto že dělám v pivovaru. A ležet na pláži, ani mě nehne. Pokaždé jsme si na celou dovolenou půjčili jeepa nebo čtyřkolku a každý den navštívili nějaké památky a poznávali nové pláže. Celkově jsme najezdili 1.500km za všechny tři dovolené a vždy jsme odjížděli se senzačními zážitky. Miluji řeckou kulturu, jídlo a to jak jsou všichni ochotný poradit a pomoc. Na závěr bych doplnil že ohledně půjčení vozu se není čeho obávat a i když to na silnici působí chaoticky, řekové jsou ohleduplní řidiči a nesčetněkrát se mi stalo že zastavili a pustili mě na hlavní abych bezpečně najel.
Je jasné, že pokud má někdo zaplacené stravování ve svém ubytovacím zařízení, tak nepůjde na večeři jinam. Mají nadsazené ceny a pak se diví, že se turisté nechtějí nechat odrbat o peníze.
Bože můj, to jsou zase Čechy dehonestující žvásty. Mallorca je plná all inclusive Němců a chovali se tak, že už před lety musela být zregulována pravidla chování na plážích. Že někdo na ceny hledí více a někdo méně, je úplně normální a při dnešní všeobecné drahotě logické. Spíše je problém v tom, kde vás za ty peníze více natáhnou a kde méně.