Kolik považujete za adekvátní dát v restauraci za kvalitní servis? Jde o oblíbené téma a častou diskuzní otázku, na kterou má každý trochu jiný názor. Někdo jen zaokrouhluje, jiný dává spropitné v rámci jednotek procent a další je pro změnu rád, když může obsluhu adekvátně odměnit třeba 10 až 15 % z utracené částky.
Těžký omyl
Kdo by si přitom myslel, že v případě větších útrat už nemusí tolik hledět na to, jakou procentuální částku z útraty dává, protože obsluha obdrží i tak částku ve vyšších stokorunách nebo tisícikorunách, byl by na omylu. Pokud v restauraci utratíte třeba 20 tisíc korun a necháte diškréci pětistovku, nebudou na vás hledět zrovna nejlépe.
Někdy to může dosáhnout skutečně dramatických rozměrů. Pakliže zavítáte do opravdu luxusní restauraci, měli byste si dát dobrý pozor na to, jak obsluhu odměňujete, jinak by se vám mohlo přihodit to samé jako jistému Italovi ve francouzském letovisku Saint Tropez.
Ten navštívil jednu ze zdejších vyhlášených restaurací, kde podle všeho udělal velmi slušnou útratu. Nezapomněl ani na spropitné, které dosáhlo výše 500 euro, tedy přibližně 12 tisíc korun. S takovou si dotyčný myslel, že může bez problému odejít.
Někdy je potřeba přitlačit
Když se však číšník podíval do obálky s útratou a dýškem, rozhodl se jednat. Spropitné mu totiž připadalo nízké. Na hostem tedy vyrazil až na parkoviště, kde ho s problémem konfrontoval. “Domníval se, že dal velkorysé spropitné, ale ještě dostal vynadáno,” popsal spolustolovník muže pro deník DailyMail. “Číšník mu vpálil, že takové spropitné nestačí. Požadoval dvojnásobek.“
Jak informoval deník Nice Matin, právě tisíc euro mělo být v daném podniku minimální spropitné. V tomto případě to činilo přibližně 20 % útraty daného hosta. To znamená, že ten v restauraci utratil nějakých 5000 euro, tedy kolem 120 000 korun.
Média upozorňují, že už i někteří boháči jsou z praxe některých podniků v turisticky obletovaném Saint Tropez zoufalí. Zejména ti staromódnější, kteří si ještě své peníze vydělali, mají často pocit, že dávají velkorysé spropitné, aby potom byli za hlupáky. Vše podle nich kazí zbohatlíci ze všech koutů světa, kteří peníze nesmyslně rozhazují a personál doslova uplácejí.
Foto: Shutterstock