
Tuzemským obchodním řetězcům se stále nedaří narovnat kvalitu prodávaného masa tak, aby si zákazníci mohli být jisti tím, že si nekoupí něco kompletně prolezlého. Bohužel je to hojně dáno tím, že se maso dováží kdoví odkud a neprobíhají žádné podrobnější kontroly.
Zase průšvih
Ty pak provede až Státní zemědělská a potravinářská inspekce na základě toho, co najde v obchodech. Jenže testy nějakou dobu trvají a výsledky se objeví mnohdy až ve chvíli, kdy je všechno prodáno nebo dokonce zkonzumováno.
Tentokrát jde o skutečně závažné zjištění, které je navíc velmi aktuální. “Varujeme spotřebitele před mraženou husou z Kauflandu. Zjistili jsme u ní přítomnost bakterií salmonely,” uvedla SZPI ve svém hlášení.
Pravdou je, že vzorek byl odebrán už před několika měsíci, ale v tomto případě je velmi pravděpodobné, že si spousta lidí dala husu na mrazák. Tito lidé by ji v žádném případě neměli konzumovat, protože by si pořádně zavařili.

Kontroly jsou na místě
“Důrazně proto doporučujeme všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,” informuje inspekce. Vzorek byl odebrán v jednom z pražských obchodů Kaufland. Jde o hluboce zmrazenou husu s droby s datem minimální použitelnost až do 30. září 2026.
Zboží pochází z Maďarska, což je země, ze které se k nám husy hojně importují. Často ovšem dochází k podobným případům. Mělo by tedy být na místě, aby se vzorky kontrolovaly ještě před vstupem na tuzemský trh. Jen tak by se dali spotřebitelé opravdu chránit.
Foto: Shutterstock