Pokud by se někdo domníval, že v rámci udržitelnosti se dnes hraje například o spalovací motory nebo energetickou náročnost budov, byl by na omylu. Toto už je dávno vyřešené a už je jisté, jaká všechna omezení a povinnosti to s sebou do budoucna pro lidi přinese. Tím se ale ani zdaleka nekončí.
Lidé to moc nechtějí
V rámci boje proti klimatické změně se teď na paškále ocitla zvířata, respektive živočišné potraviny. Zkrátka všechno, co je jakoby neudržitelné, bude muset být omezováno. Nejrůznější podivné studie pak hovoří o tom, že například krávy produkují emise skleníkových plynů a tím škodí planetě. Třeba v Nizozemsku už začali s redukcí chovaného skotu.
Do obchodních řetězců se postupně dostávají nejrůznější produkty založené na bázi hmyzu. Lidé to obvykle odmítají a nekupují, avšak z nějakého důvodu se to Albert, Penny Market či Globus neustále snaží procpávat do svého sortimentu.
A zřejmě bude ještě hůře. První pokusy totiž ukazují, že živočišné tuky, jako je například máslo, bude možné přinejmenším částečně nahradit příměsí hmyzu. Také v Holandsku například už otestovali buchtu upečenou s využitím tuku, který byl získán z hmyzích larev.
Jasná podpora
Jak ukázaly testy, lidé téměř nepoznali rozdíl, když byla buchta upečena ze tří čtvrtin z másla a ze čtvrtiny z larvího tuku. Pakliže se poměr ovšem zvyšoval, už to mnozí pociťovali a nebylo jim to zrovna po chuti.
Do budoucna tedy není vyloučeno, že by máslo mohlo být “řezáno” právě takovýmto produktem, případně rovnou nahrazováno. Na výzkum v tomto ohledu chce dát Evropská komise z peněz daňových poplatníků 10 miliard euro, což značí, jakým se půjde směrem.
Foto: Shutterstock
Běžte už do řiti s tou ochranou planety. Tady o ni vůbec nejde. Tu se určitá skupina nejbohatších šmejdů (majitelů bank a korporací), kteří se nechtějí s ostatními lidmi dělit o zdroje a krásy planety Země snaží o absolutní kontrolu výroby potravin aby tím mohli lidi dole ovládat a taky pomoci nich přidáváním jedů lidi trávit v rámci depopulační agendy. Zrovna hmyz je pro lidi jedovatý a dlouhodobá konzumace lidi pomalu zabije. Kdo kontroluje výrobu potravin, kontroluje celou populaci, může vyvolat hladomor a války.
Nikdo nikomu nenutí nějaké larví máslo, to jsou lži. I v budoucnu bude samozřejmě normální maso i máslo, tak si nevymýšlejte blbosti. Jen navíc přibudou alternativy, stejně jako je dnes alternativou k máslu margarín, nebo alternativou k masu rostlinná náhražka. Každé zboží si najde kupce a pokud chce někdo jíst hmyz, nevidím důvod, proč by mu to nemělo být umožněno. V Asii je to běžné.
A v Holandsku se neomezují chovy kvůli nějakým klimatickým nařízením EU, nýbrž proto, že tam mají extrémní počty prasat (na počet obyvatel a rozlohu země několikanásobně více než kdekoliv jinde) i ostatních zvířat, což tam u nich způsobuje enormní znečištění dusičňany a amoniakem z hnojiv a kejdy/hnoje, které se vsakují do spodních vod a zároveň se vypařují do atmosféry, kde ve formě srážek potom poškozují lesy, louky, mokřady, a ničí citlivé ekosystémy. S klimatickou změnou to nesouvisí.
A co lidi?Ti přece taky produkují plyny.Tak se jejich počet taky bude muset zredukovat.Nejprve vyhubit zvířata a potom lidí.Potom bude planeta čistá a zelení budou spokojeni