Víte, jak připravit a dlouho péct kuře, aby bylo šťavnaté a mělo křupavou kůrčičku? Podívejme se, jak často jej otáčet a poznat, že je hotové. Prozradíme vám pár rad.
Vyberte si to správné kuře
Dejte přednost bio kvalitě nebo kuřatům z domácího chovu. Vybírejte podle barvy kůže a místo po bílé barvě sáhněte po zdravě narůžovělém kuřeti. Kuře by nemělo být v igelitovém obalu nikdy zapařené. Pokud oddělíte prsty část kůže od masa, na hranici prsou a břicha má být tukový proužek.
Než dáte kuře na pekáč
Po vyjmutí z obalu kuře omyjte pod vlažnou tekoucí vodou. Pokud je vevnitř žluč, vyřízněte ji. Odstraňte zbytky peří pinzetou. Kuře osušte papírovými utěrkami, osolte zvenku i zevnitř, můžete přidat trošku pepře, mletou papriku nebo grilovací koření. Na dno pekáče dejte nadrobno nakrájenou cibuli, do stran rozkrojenou palici česneku, vložte kuře na záda a podlijte vodou.
Jaké přidat bylinky
Pokud rádi používáte bylinky, kombinujte je s máslem. Tymián, rozmarýn nebo šalvěj nasekejte, smíchejte s mírně změklým máslem, směs vetřete pod kůži, aby prsa nebyla suchá. Dovnitř kuřete můžete dát celé jablko nebo citron i s bylinkami. Pak kuřecí stehna zkřižte, přichyťte k sobě kouskem alobalu, nebo kůži u otvoru nařízněte podélně na 1 centimetr od kraje a konec stehna mezerou provlékněte.
Pečení kuřete
Troubu předehřejte na 230 °C a vložte kuře přiklopené poklicí. Po 25 minutách teplotu snižte na 180 °C a u horkovzdušné trouby na 165 °C, kuře otočte, přelijte výpekem, přiklopte a pečte dalších 25 minut. Pak ho znovu otočte a za 10 minut pokličku odklopte, přelijte kuře výpekem a nechte vytvořit křupavou kůrčičku. Zapněte funkci gril nebo teplotu zvyšte na 200 °C.
Jak poznat, že je kuře hotové
Zkuste oddělit krouživým pohybem stehenní kost od kuřete, pokud to jde, kuře je hotové. Můžete také proříznout stehno až ke kosti, kde maso nesmí být růžové. Kuchyňský teploměr, zapíchněte dovnitř masa. Má ukazovat 80 °C a na prsou 75 °C. Hotové kuře vyndejte z trouby, zabalte do alobalu a nechte pár minut dojít.
Foto: Freepik