Máte také tak rádi pečené brambory? Tomuto jídlu se snad ani nedá říkat příloha, protože je tak dobré, že si ho můžete klidně vychutnat samotné. Pravdou ale je, že se dokonale hodí k mnoha různým pokrmům.
Málokoho by přitom napadalo, že se pečené brambory dají připravit také jinak než v pečící troubě, když už to evokuje i jejich název. Pokud ale tomuto jídlu holdujete, možná rádi vyzkoušíte způsob, jak si ho připravit trochu jiným způsobem. Ten je podle některých názorů chutnější a především šetrnější. V důsledku toho si tak brambory mohou ponechat prospěšné látky, které jsou v nich obsažené. Možná nevíte, že jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který se však pečením do značné míry ztrácí.
Trochu jiné vaření
Pravděpodobně tedy víte, že brambory můžete upéct v klasické troubě, případně si pomoci troubou mikrovlnnou. Na sociálních sítích však velké nadšení vyvolal recept amatérské kuchařky, která se podělila o to, jakým způsobem křupavé brambory připravuje sama. Ač se jí někteří zkušení kuchaři a šéfkuchaři mohou smát, ona na svůj způsob nedá dopustit. Říká, že se jí nikdy nepodařilo udělat tak křupavé a dokonale upečené brambory, které navíc skvěle chutnají a zachovávají si většinu živin.
Ria McCulloughová ve svém receptu jasně uvádí, že vůbec nepotřebujete troubu. To už je samo o sobě zvláštní. Troubu však v tomto případě více než úspěšně nahrazuje pomalý hrnec. Ten se těší stále větší oblibě také u nás, protože vaření v něm je poměrně snadné, byť nikoliv rychlé, jak už název napovídá. Jde však v současných trendech, kdy je největší snaha zachovat potraviny v co nejčerstvější podobě.
Žena se teď o svůj recept podělila a konstatuje, že se jí už v případě pečených brambor k troubě ani vracet nechce, jakkoliv v ní dříve pekla tak ráda. Něco na jejím postupu zřejmě bude, protože recept se stal na sociálních sítích okamžitě hitem a sdílejí ho miliony lidí.
Jak na pečené brambory bez trouby
V obchodě si vyberte kvalitní brambory, které je třeba nechat alespoň deset minut vařit ve vodě. Pak je vysušte a posypte moukou, solí, kořením, cibulí a šalvějí. Do pomalého hrnce dejte trochu olivového oleje a nastavte na nejvyšší možnou teplotu. Až se olej zahřeje, vložte brambory a řádně promíchejte. Pak už je třeba jen vařit čtyři hodiny za občasného promíchání brambor.
Pomalé vaření si ve světě získává velké sympatie. Jeho vyznavači hlásají úctu k potravinám, které se jim odvděčí těmi nejlepšími výživovými hodnotami. V dnešní uspěchané době může působit pomalé vaření až nepatřičně, ale i to je možná důvodem, proč je tak populární.
Foto: Shutterstock, zdroj: Liverpool Echo
Tohle řekněte mojí manželce! Já jí to pořád říkám! Dělej ty brambory bez trouby, tu rejži taky dělej bez trouby! Nešlo by ty knedlíky udělat bez trouby?!
Nééé, ona mě furt bude do toho vaření angažovat!
“Pak už je třeba jen vařit čtyři hodiny za občasného promíchání brambor.” ….. Výborný recept na rychlou večeři pro pracující ženy. Zvláště pro ty co přijdou z práce v 17:00.
Bože….tady jsou poslední dobou články, že by se jeden z toho zvencnul.
Lol, a už slyšela o horkovzdušné fritéze? Nehledě na úsporu času?