Tady už přestává opravdu všechno. Když lidé zjistili, jak moc špatné jsou potraviny v českých obchodních řetězcích, rozhodli se to mnozí z nich řešit tím, že jídlo nakupují v menších specializovaných obchůdcích, kde kladou důraz na kvalitu, byť je to za podstatně vyšší ceny. Tyto obchody jsou stále oblíbenější a mezi populární produkty, které se zde nakupují, patří zejména sýry.
Kilogramy v oběhu
Jak se ale ukazuje, ani v tomto případě není vše se zárukou kvality a dokonce ani bezpečnosti. Jak totiž zjistila Státní veterinární správa, v Česku se ve velkém prodával doslova prolezlý sýr, a to nikoliv žádanými plísněmi, nýbrž bakterie Escherichia coli, které jsou mimořádně nebezpečné.
Konkrétně šlo o francouzský sýr Morbier, který se prodával v obchodech v Praze, Moravskoslezském kraji nebo Plzni. Celková várka závadného sýra čítala celých 49 kilogramů, což je v tomto případě skutečně značné množství. Přibližně 27 kilogramů se podařilo zachytit a stáhnout z trhu, avšak zbytek s největší pravděpodobností doputoval až ke spotřebitelům.
Sýr nese konkrétně název Morbier AOP Maison Monts et Terroirs a do České republiky ho vozí společnost IMCO, která sídlí ve Velkých Přílepech. Závadné jsou všechny šarže, které byly vyrobeny do 11. října tohoto roku. Je však otázkou, jak to u tohoto čerstvého sýra, který je nakrájen přímo v prodejně v požadovaném množství poznáte.
Je to opravdu vážné
Pakliže máte tento sýr doma, je lepší se ho v každém případě zbavit, jinak si zaděláváte na obrovské problémy. V tomto případě je lepší to skutečně nepodceňovat, přičemž největší nebezpečí hrozí dětem, důchodcům a těhotným ženám.
Čtěte také: Okamžitě vyhoďte tohle maso z velkého českého řetězce. Kdo ho sní, skončí hodně špatně
Bohužel je to jen další potvrzení toho, že v České republice na kvalitní a stoprocentně bezpečnou potravinu prakticky nelze narazit. Všichni tu zkouší prodávat ten největší odpad, který se kde najde, a to za nemalé peníze.
Foto: Shutterstock
A jaké potíže konkrétně hrozí?