Český zákazník musí aktuálně žít ve velkém strachu z toho, aby si náhodou v některém z obchodních řetězců nekoupil silně závadné maso, které sem obchodníci levně dovezli a snaží se ho lidem ve velkém stylu prodávat. V posledních měsících jde o skutečně velmi častou záležitost, která už je opravdu nepříjemná.
Libo kachničku nebo husičku?
Kdo přitom očekával, že se to s novým rokem změní, bude zřejmě hodně překvapen. Státní zemědělská a potravinářská inspekce teď varovala rovnou před dvěma produkty najednou, což je nebývalé.
V prvním případě jde o husí prsa s kůží a kostí, které byly hluboce zamrazené. Datum minimální trvanlivosti je do 30. září 2025. Vzorek byl přitom odebrán v obchodním řetězci Kaufland. Laboratorní rozbor potvrdil přítomnost hned dvou různých bakterií salmonely.
Druhý případ se týká kachny bez drobů od společnosti Valdor, která se prodávala v obchodním řetězci Albert a má datum minimální trvanlivosti do 21. října 2023. Také v tomto vzorku byla nalezena salmonela.
Opět z ciziny
Zajímavé je, že v obou případech sem toto drůbeží maso přijelo z Maďarska. Není tudíž od českých zemědělců, kteří mají obvykle věci v pořádku a plní ty nejpřísnější evropské standardy pro chov. Jejich produkce tak může být o něco dražší, ale zato bezpečná.
“SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětné šarže potraviny doma (ve zmrazeném stavu), aby je nekonzumovali,” uvádí inspekce na svých webových stránkách. Kontrolované subjekty teď čeká pokuta. Nezbývá doufat, že bude pořádně mastná.
Čtěte také: Nejoblíbenější maso v Česku dramaticky zdraží. V roce 2024 si ho koupí už jen ti nejbohatší
Došlo také k tomu, že výrobky byly nahlášeny do evropského systému rychlého varování pro potraviny RASFF. Případ potom bude ještě došetřován v zemi původu masa.
Foto: Shutterstock