Ačkoliv se to mnozí stále snaží úspěšně ignorovat, je zkrátka faktem, že spropitné ve službách je dnes naprostým standardem, a kdo ho nedává, neměl by očekávat, že napříště dostane skutečně kvalitní službu. Přestože sice dýško není předepsáno, ve skutečnosti se s ním počítá. Určitá základní výše by se měla dávat vždy, a pakliže tak neučiníte, je to považováno za velkou nezdvořilost.
Pravdou ale je, že situace se spropitným ve světě se vyvíjí. Někde je to podobné jako u nás, avšak jinde je potřeba přeci jenom trochu přitlačit. Pakliže cenu například jen zaokrouhlíte, mohli by se na vás někde dívat velmi nemile.
Chorvatsko
Ceny v chorvatských restauracích v posledních letech hodně rychle rostou. Bohužel, někteří hosté, to vzali jako příležitost k tomu, aby dávali menší spropitné. Mají pocit, že na to vyzráli. Pokud restaurace zdražila o deset procent, nedají žádné spropitné, a mají pocit, že platí pořád stejně. Pakliže ale toto chcete praktikovat, raději restaurace neustále střídejte a nikdy se do nich nevracejte. Nemuseli by vás už ani usadit. Jinak platí, že v Chorvatsku se očekává spropitné ve výši 10 až 15 % z ceny útraty.
Turecko
Pokud existuje nějaká země, kde jsou na spropitné opravdu vysazení, je to právě Turecko. Takzvaný bakšiš se dává i za úplné drobnosti. Pokud vám v hotelu pikolík odnese kufr, měli byste mu dát dvě až tři eura nebo dolary. Nějaké to euro očekává také uklízečka za úklid. V restauracích je potom zvykem dávat kolem 10 %. A pozor, pokud spropitné nedáte, mohli byste se zlou potázat a být konfrontováni s obsluhou.
Řecko
V Řecku na spropitné nezapomínejte. Může vám totiž otevřít cestu k až nečekaně kvalitním službám oproti těm standardním. Místní jsou za svou práci rádi oceněni, ať už jde o pokojskou v hotelu nebo majitele malé taverny. Pokud nebudete škudlit a ukážete velkorysost, můžete na tom ještě vydělat. Restauratér vám dá klidně dezert zdarma nebo nějaké dobré pití.
Itálie
Pakliže jste někdy byli v Itálii, možná jste si všimli, že si někteří restauratéři spropitné rádi pojišťují tím, že ho zanesou přímo do účtenky. Tam potom můžete mít naúčtovánu částku pod názvem “service charge”, nejčastěji 10 %. V takovém případě už spropitné dávat nemusíte, ale pochopitelně můžete, pokud chcete obsluhu ocenit ještě více. Mnozí však za spropitné mylně považují položku známou jako “coperto” neboli couvert. V tomto případě ale nejde o dýško, nýbrž pevnou částku, která se účtuje třeba za prostírání nebo chléb na stole.
Spojené státy americké
Pokud někdy vyrazíte do USA, zřejmě zakusíte úplně jinou kvalitu služeb, než na jakou jste zvyklí z Evropy. Personál tu totiž žije prakticky jen z dýšek, a proto se maximálně vynasnaží vám dopřát co nejlepší zážitek. Někdy to může působit až přehnaně, ale zkuste si to užívat. Má to však i svou cenu. Spropitné ve Spojených státech amerických či Kanadě je vůbec nejvyšší na světě a mělo by činit 15 až 20 % z ceny útraty. Někdy bývá spropitné započteno automaticky naúčtováno, kdy jde často o 18 % z ceny.
Foto: Shutterstock
Dýško by se mělo řídit tím, jak byl zákazník spokojen. Když si mě číšník půl hodiny nevšiml a ještě jídlo nestálo za nic, taky nic nedostane.
Nic nemusím, musím akorát natáhnout ráfky.
Ano dýško dávám všude.
Vlastně jen tam, kde si ho zaslouží.
Byl jsem v restauraci, objednal jsem si pivo a jídlo, maso s omáčkou a místo knedlíků jsem chtěl bramboráčky.
Pivo jsem dostal po 20 minutách, protože se servírka vybavovala s kuchařem a její smích byl slyšet až ven.
Jídlo, hotovka dokonce po hodině od piva a servírka vyzývala, že si mám dát 4 piva, vyznělo to tak, že asi až po 4 pivech přinese to jídlo.
Jídlo přinesla naservírovaný jako by ho někdo na ten talíř nablil !? S knedlíky i s bramboráčky.
Namítal jsem, že takto jsem neobjednal !
Samozřejmě omáčka se vpila do knedlíků.
Říkám ať to odnese.
Platba byla požadovaná za pivo 2x (měl jsem jedno) a jídlo kterého jsem se ani nedotkl.
Zaplatil jsem jenom ten jeden podmírák a svižně opustil restauraci.
Kuchař vyběhl a přes ulici na mě řval, že on zadarmo nevaří a bude jsi mě pamatovat a příště mi to vysvětlí ručně stručně !!!
Tak zrovna zde mohou na nějaké dýško zapomenout.
Pak jsem se dozvěděl, že kolegové to za mě zaplatili a dali i dýško !!!
Moje peníze navíc nikomu, kdo si to nezasloužím nedám.
A že to zaplatili kolegové, je jenom jejich problém 🙁
Dýško dávám zásadně podle spokojenosti.
V jenom zahraničním hotelu, kde zvlášť “inkasuje” obsluha a kuchyň, jsem dal nejprve 20,- EU pro kuchyň a 0,- EU pro obsluhu – k jejich velkému údivu- oni to totiž vzájemně konfrontovali…
Dříve v Chorvatsku většinou skoro nic – v Černé hoře cca 10%.Přestali jsme do Chorvatska jezdit, když se nás opakovaně snažili okrást i při vracení peněz a kvůli cenám, které neodpovídaly kvalitě.
Logicky když někde nejsem spokojen, podruhé tam nejdu.
Nesouhlasím, jezdím do Řecka již 10 let, a to dvakrát ročně.
Řeci nejsou zvyklí na spropitné, jsou rádi, že si u nich dáte jídlo, pití, že vám chutná a hlavně, že opět přijdete!!!!!!
Ohledně USA záleží podle počtu hostů.Při dvou to je 10-12%,při šesti 18 a více,ale záleží na hostech.Taky jsem zažil že dali větší dyško než celková útrata.
Ve skutečnosti se počítá s tím, že dostane servírka pouze základní plat a od toho pak minimální důchod. V tomto okamžiku pomáhá majiteli zvýšit zisk,snížením nákladů na mzdu a odvody. Ve stáří ve ji ale důchod už nikdo dorovnávat nebude,především myslím ten majitel restaurace. Takže totální blbost. Servírce obsluha jednoho člověka trvá ve pár minut. Kolik by tedy měl dostat zedník kterého k vám pošle stavební firma postavit garáž a bude u Vás měsíc ? Stavební firmě zaplatíte fakturu 300 000 a jemu do kapsy dáte 15000,- ? Protože má minimální plat?