Kdo někdy viděl rané díly pořadu Ano, šéfe, jistě si dobře pamatuje, jak to ještě někdy kolem roku 2006 vypadalo ve většině českých restaurací. Na takzvaném “place” to ještě jakž takž šlo, ovšem jakmile člověk zabrousil do kuchyně, kam běžné oko strávníkovo nevidí, ocitl se v úplně jiném světě. Všude byla obvykle špína, nepořádek, prošlé potraviny a tak dále.
Nejprve se podívejte do kuchyně
Po nějaké době se nicméně zdálo, že restauratéři na toto přeci jen začali hledět a kuchyně si hlídat. Přeci jen, když to lidé viděli, ztratili do značné míry iluze o tom, že v takových podnicích dostávají kvalitní službu. Jaké jídlo asi tak může vzejít ze zaneřáděné kuchyně? Návštěva takové hospody je potom doslova obrovským rizikem, obzvlášť když do ní jdete třeba jako rodina s dětmi.
Navzdory všeobecnému zlepšení se ale stále ještě najdou restaurace, a to velmi vyhlášené, kterým jsou nějaké požadavky na hygienu zcela ukradené a jedou si dál v devadesátkovém módu. Hlavně, že si usnadní práci a příliš se nenadřou. Vždyť hosté do kuchyně nevidí, tak proč bychom tam dělali pořádek, že?
Naštěstí v tomto ohledu v poslední době Zdeňka Pohlreicha nahradila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která dělá v restauracích pravidelné kontroly. Bohužel neuplyne týden, aby neupozornila na skutečně závažné přešlapy. A tentokrát se to týká skutečně vyhlášeného podniku, kterým je Starosuchdolská restaurace v Praze, kterou provozuje společnost Smíchovská restaurační group s.r.o.
Jak se to mohlo stát?
“Naši inspektoři zjistili mj. výskyt myšího trusu v kuchyni. S ohledem na nepřijatelné hygienické podmínky jsme kontrolované osobě uložili úplný zákaz užívání prostor,” uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve své zprávě. “Výskyt exkrementů hlodavců a stopy po jejich působení inspektoři SZPI zjistili v kuchyni, konkrétně pod pracovními stoly a regály či v prostoru za zařízeními. Uvnitř samotných chladicích zařízení se navíc tvořila viditelná plíseň.“
Čtěte také: Když nedáte dost vysoké dýško, do restaurace už se nesmíte vrátit. Jednoduše pro vás nebude místo
To je skutečně neuvěřitelné, co si dnes někteří restauratéři ještě dovolí. Restaurace byla na čas uzavřena, aby majitel mohl sjednat nápravu. To se podle všeho také stalo, ovšem je na místě se ptát, zda čistotu udrží, když to zjevně nemá mezi základními návyky.
Foto: Shutterstock
Tech je, pokud je k necemu hygiena a kontrola meli by,doglizet na to vic a davat mastnejsi pokuty za fusovani.