Boj proti slimákům může být opravdu nepříjemný a dlouhotrvající. Nejenže je protivný pocit, že se vám prohánějí po zahradě, kde na ně můžete šlápnout, ale navíc jim mimořádně chutnají rostliny, které si tam pracně pěstujete.
Chyba se zaléváním
Někdy se může zdánlivě zdát, že všichni slimáci zmizeli. Přes den totiž vůbec nejsou vidět, protože nejsou aktivní. Schovávají se na tmavých místech, kde je pravděpodobně nemáte šanci najít, a vylézají až v noci. Pokud si přitom myslíte, že ožírání rostlin zabráníte nějakým tím postřikem, budete možná překvapeni, že to vůbec nefunguje. Nejde totiž o hmyz, takže na ně insekticidy nefungují.
Proto mnozí na lov slimáků vyrážejí v noci, kdy je jednoduše posbírají do kyblíku, který je plný mýdlové vody. Je však pravdou, že je to poměrně nevkusná práce a také tak trochu nekonečná.
Pravdou ale je, že zkušení zahrádkáři mají postup, jak se slimáků vcelku jednoduše zbavit.
“Zahradu je potřeba zalévat ráno, aby do večera vyschla. Velkou chybou, kterou praktikuje hodně lidí, je zalévání večer. Tím vytvoříte slimákům ideální podmínky pro jejich noční rejdění. Tito měkkýši totiž milují vlhkost,” uvedl pan Miroslav, který se zahrádkaření věnuje dvacet let a se slimáky má své zkušenosti.
Jsou způsoby, jak je zahnat
“Rostliny, které jsou citlivé, potom obalte měděnou páskou. Ta v kombinaci se slizem slimáků vytvoří lehký elektrický výboj, který je zažene,” radí dále Miroslav. “Osvědčilo se mi také nasypat jim otruby. Jdou po nich jako diví, ale jakmile je snědí, tak se nafouknou a jsou dehydratovaní. Nestihnou se potom schovat a ráno je pochytají ptáci nebo já.“
Mravenci jsou přeci jen o poznání menším problémem. Někdy mohou být i užiteční, protože kypří půdu a také pomáhají s opylováním květin, což ví málokdo. Někdy se ale vydají na stromky, a to už taková legrace není.
“Postříkejte stromy a rostliny roztokem vody a octa s citronem, potom vám na ně už mravenci nepůjdou,” radí zahrádkář. Jak na mravence, tak i slimáky se mu rovněž hodně osvědčil kávový lógr. “Nasypte ho kolem náchylných rostlin. Nevím, jestli je to aroma nebo struktura, ale spolehlivě je to zažene.“
Foto: Shutterstock