Obchodní řetězce se rády tváří, že dělají vše v zájmu svých zákazníků a také že podporují místní dodavatele potravin. Dlouhou dobu jim tento marketing vycházel, ale poslední dobou už to začíná haprovat a lidé vidí, co se tady ve skutečnosti děje. Mnohdy až nesmyslné ceny potravin na českém trhu a zároveň dovoz ze všech možných koutů, jen aby se nemusela platit plná cena místním zemědělcům.
Odkud to je?
Jedním z přeborníků je v tomto ohledu Lidl, na což několikrát upozornila Agrární komora České republiky. Například se přišlo na to, že řetězec dováží cibuli až z Nového Zélandu, namísto toho, aby ji koupil od místních dodavatelů. Jenže z druhé poloviny zeměkoule byla zřejmě o pár haléřů levnější. Lidl sice buduje flotilu elektrických kamionů, ovšem podobná logistická zhůvěřilost mu nedělá žádný problém, když jde o peníze.
Řetězec bohužel také čachruje se zemí původu dané potraviny. Tu přestal uvádět na svých cenovkách, jak si někteří zákazníci všimli, a je třeba ji hledat složitě na potravinách. Například u vajec se můžete dočíst, že jsou česká. Jak se ale ukázalo, není to tak docela pravda, což teď vzbudilo nemalý poprask.
Takhle opravdu ne
Lidl zákazníkům na sociálních sítích odpověděl na dotaz, proč vydává polská vejce za česká. Obchodní řetězec skutečně přiznal, že vejce reálně pocházejí z Polska, ovšem tam je prý snášejí české slepice, které tam mají údajně lepší podmínky. Jenže to už Češi zuřili. Když s nimi někdo hraje nepoctivou hru, okamžitě to poznají a nechtějí si to nechat líbit.
Téma země původu potravin je dnes přitom důležitější než kdy dříve. Jak se ukázalo, do východních zemí se ve velkém dostaly potraviny z Ukrajiny, které ne vždy splňují přísné evropské požadavky, například na obsah určitých látek apod. Je tedy opravdu potřeba uvádět přesné informace, a ne takové, které se někomu hodí do krámu.
Foto: Shutterstock
Jak mně řekla kamarádka, která pracuje v Lídlu, že třeba některé maso prodávané v Lídlu opravdu pochází z českých chovů. Jenže ten dobytek z českého chovu je nejprv převezen do Polska, kde se porazí a půlky toho masa jsou hned nato převezeny do Německa. Tam se naporcují, zabalí a pošlou zpět do ČR na pult Lídlu. Potom se divíme, proč je u nás maso tak drahé, když putuje kamiony z jedné země do druhé aby se zase vrátilo do ČR s patřičnou přirážkou pro každého ze soukolí zpracovatelského a logistického řetězce.
Nepřipadá vám to jako totální stupidita? Navíc prodavačka v Lidlu o tom může vědět leda tolik,co mazač výhybek o motoru lokomotivy
👍 Přesně. Nechápu, proč jsou lidi hnusný na ,, poslední kolo u vozu” , ať je to v kterýmkoliv oboru…!!! Ti ,, nahoře” se bavěj, jak se žereme navzájem ! Je to ubohý….🤦🤦🤦
Osobně je mi jedno, odkud potravina pochází. A pakliže je cibule z Nového Zélandu vč. dopravy levnější než ta z ČR, tak není problém v Lidlu, nýbrž v našich zemědělcích, kteří už nevědí, co by si za ty svoje přichcíplé výpěstky řekli. Znám několik agropodnikatelů a ani jeden z nich nejezdí osobním autem pod 3 miliony, z čehož tak nějak vyplývá, proč je asi ta zahraniční cibule levnější… Co se týče původu a značení, tak to je vcelku běžné, že se to různě převáží a přebaluje a ve finále je za zemi původu označena ta země, kde došlo k finálnímu zabalení. Jak říkám, je mi to jedno, s polskými potravinami nemám problém, např. polské vepřové nebo hovězí je výrazně chutnější než české, stejně tak máslo, uzeniny, ovoce a zelenina… A třeba ukrajinské kuřecí řízky kupuju v Makru, stojí polovinu toho co české a jsou přitom mnohem šťavnatější a chutnější.
Přesně kvůli pitomcům vašeho typu se jim daří s náma vyjebávat. Jsi doufám na sebe hrdý
Přeju Vám jen dobrou chuť a pevný zdraví.
Jednoduchý sebrat licenci a ven z republiky
Jojo dělají se různé sra…čky!!!!!!!!!!!