Češi jsou už tradičně národem houbařů, což se do budoucna nejspíše nezmění, ba právě naopak. V této době získává tento koníček tisíce dalších příznivců, kteří kvůli nedostatku jiných aktivit vyrážejí právě do lesů sbírat pochoutku, kterou si pak připraví na tisíc a jeden způsob ve své kuchyni.
Jak je ale dobře známo, sběr hub není bez rizik. Obecně se ví o jedovatých houbách, které mohou způsobit otravu, jež končí až smrtí. S nimi se drtivá většina lidí seznámí a nesbírá je, byť se každoročně jednotky případů otravy. Tím však problémy pro novopečené nezkušené houbaře bohužel nekončí.
Přemrzlá houba je to samé jako zkažené maso
Letos začaly houby růst poměrně pozdě a na mnoha místech se objevily až v předchozích dvou týdnech. Kromě hub letních, mezi které patří notoricky známé hřiby nebo bedly, nyní rostou také chutné podzimní druhy hub, jako jsou jsou čirůvky fialové, havelky, strmělky mlženky nebo dvoubarvé.
Takovému lákadlu se dá jen stěží odolat. Přesto je to na místě. Sbírání hub na podzim, obzvlášť potom v listopadu, kdy začínají první mrazy, představuje značná rizika, která nemusí skončit vůbec dobře. “Jedlé houby by se neměly sbírat tam, kde už mrzlo,” říká pro idnes.cz mykoložka Tereza Tejklová. Podle ní musí obecně mrznout ještě trochu více než teď, ale už tak je na místě velká opatrnost. Není totiž vyloučeno, že na některých místech mrzlo více, aniž byste o tom věděli. “Pokud narazíte na přemrzlé hřiby, pokochejte se, ale nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. Po zmrznutí a opětovném rozmrznutí totiž dochází k rozkladu a zkonzumovat je je to samé, jako byste pozřeli zkažené maso. Převaření tomu rozhodně nepomůže,” vysvětluje mykoložka Tejklová.
Zamražení nevadí
Otrávit se můžete i typicky podzimní houbou, ale nejčastější je toto riziko u obyčejných hřibů. Vysvětlení je jednoduché. Zatímco lupenaté houby lidé nakonec klidně překročí, krásný hřib si nechá ujít málokdo, často i ten, kdo na houby do lesa primárně nevyrazil. Lupenaté houby také po rozmrznutí nevypadají vábně a zapáchají. Naopak hřib vypadá na pohled stále stejně dobře.
Pro mnohé může být takové zjištění překvapením a pravděpodobně se zalekli toho, že mají doma uchované houby v mrazáku. To je ale podle mykoložky Tejklové jiný případ. Pokud je seberete čerstvé, zamrazíte a rozmrazíte až těsně před úpravou, otrava vám nehrozí. Problém spočívá v opakovaném zmrznutí a rozmrznutí.
Foto: Freepik