Aktuálně probíhá velká debata o tom, že máslo se stává luxusním zbožím a někteří lidé si ho nemohou dovolit. Ostatně, kostka už svou cenou přesáhla 70 Kč a podle expertů se šplhá ke stokoruně. Není tedy divu, že řada zákazníků přechází na levnější alternativě v podobě nejrůznějších rostlinných tuků. Nedá se však říct, že by s touto situací byli spokojeni.
Už to bylo schváleno
Právě máslo je přitom jednou z těch potravin, kde je nejpravděpodobnější využití nejrůznějšího hmyzu a červů coby náhrady části dosavadního složení. Ostatně, že se něco může nazývat máslem, to je dáno pouze určitou regulací a dnes to znamená, že daný produkt musí obsahovat 82 % tuků. Pravděpodobně by stačila jen lehká změna regulace a červi by se do másla mohli bez problémů zamíchat.
V tomto duchu se ubírá směřování Evropské unie. Experti totiž už nějakou dobu upozorňují na skutečnost, že zejména živočišná výroba v podobě produkce obrovského množství masa a mléka, jež se dnes spotřebuje a jehož spotřeba navíc ještě roste, je prakticky neudržitelná. Hodně se sází právě na hmyz cobu náhradu, jelikož je velmi bohatý na bílkoviny, jak se zjistilo.
“Pravdou je, že určité druhy hmyzu jsou na trhu zcela legálně, protože Evropská komise nedávno schválila několik nařízení povolujících jejich uvádění na trh jako nové potraviny,” konstatuje ve své zprávě Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Aktuálně se tak mohou využívat sušené a práškové formy cvrčka domácího, sarančete stěhovavého nebo potemníka moučného.
Brzy to bude standard
SZPI považuje za důležité zdůraznit, že aktuálně se o přítomnosti hmyzu ve složení výrobku musí na obalu informovat, jakoby snad existovaly určité úvahy o tom, že to do budoucna již povinné nebude. Pravdou totiž je, že zákazníci mají k něčemu takovému přirozený odpor. Pakliže by se tyto výrobky na trhu neprosadily “po dobrém”, mohlo by se přistoupit k tomu, že by se to nějak zakamuflovalo.
Pokud jde o samotné máslo, zatím se na českém trhu neobjevilo nějaké, které by obsahovalo výše uvedené červy. Podobné produkty se však již testují a jejich výrobci hlásí skvělé výsledky. Prý skoro nejde poznat rozdíl v chuti, pakliže se k tomu nestavíte předpojatě a potravinu si nezošklivujete.
Čtěte také: Strašný průšvih. V Česku dramaticky zdražuje nejdůležitější potravina. Lidé už si ji nemohou dovolit
Máslo je přitom ideálním adeptem na to, aby bylo pomocí červů nastaveno. Lidé by opět dostali levnější výrobek, který by nakonec ve výsledku mohl být ještě zdravější a výživově hodnotnější.
Foto: Shutterstock