Velký rozruch aktuálně budí situace kolem másla. Na jedné straně je to jeho cena, která zákazníky znepokojuje, protože se nemusí zastavit na současné hladině, ale může se vyšplhat ještě podstatně výše. Hovoří se o tom, že by kostka másla mohla stát i 100 Kč, což není vůbec málo a už by to skutečně lezlo do peněz.
Proč to vlastně odmítat?
Zároveň z různých zdrojů zaznívá, že by se máslo mohlo nastavovat levnější formou tuků, kterou by zprostředkoval například určitý hmyz. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o červech. Jistě, na první pohled to není něco, co by působilo kdovíjak vábně, ale když se nad tím zamyslíte, co je na tom vlastně tak špatného?
“Nejprve se mi takový nápad vůbec nezamlouval, ale pak mi to vlastně nepřišlo vůbec špatné. Červů je hodně a dají se jednoduše pěstovat, takže takové máslo by mohlo být výrazně levnější. A když bude mít 82 % tuku, tak v pořádku, na cukroví to bude ideální,” říká pro server Mix24.cz paní Anežka z Mladé Boleslavi.
Je třeba si uvědomit, že pokud by se máslo s příměsí červů skutečně začalo vyrábět, museli by výrobci splňovat nejrůznější normy a rozhodně by nešlo o něco nečistého. Ostatně, už teď je možné hmyz v potravinách využívat.
Není to tak náročné
“Pravdou je, že určité druhy hmyzu jsou na trhu zcela legálně, protože Evropská komise nedávno schválila několik nařízení povolujících jejich uvádění na trh jako nové potraviny,” uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve své tiskové zprávě. Existují tak nejrůznější formy potemníka moučného, sarančete nebo cvrčka.
Čtěte také: Tohle máslo nesmíte dát do cukroví. Češi naletěli na brutální trik obchodníků
Ačkoliv se takové máslo zatím na tuzemský trh nedostalo, první testy dopadly více než dobře. Takové máslo prý velmi dobře chutná a je snadné na výrobu. “Hmyz je mnohem udržitelnější a využívá méně půdy než dobytek a je také efektivnější ve zpracování krmení. Také se k produkci takového másla využije méně vody,” uvádí server CBC na základě experimentu, kdy vědci vyrobili právě máslo z červů.
Foto: Shutterstock