Často se na to zapomíná, a proto je třeba to neustále zdůrazňovat: při práci s masem je třeba dávat velký pozor. Díky své rutině sice krásně připravíme krůtí prsní řízek nebo chutné masové kuličky, jenže také často kontaminujeme celou kuchyni nebezpečnými bakteriemi. A nejen ji – odnést to může třeba salát coby příloha.
Nenápadný problém – utěrka
Vědci ze státní univerzity v Kansasu pozorovali běžné lidi při vaření a práci s masem. Díky tomu se jim podařilo identifikovat nejproblematičtější místa při přípravě jídla.
Ukázalo se, že velmi riziková je utěrka nebo ručník, do kterého si v kuchyni utíráme ruce. Až příliš často totiž domácí kuchaři pracují se syrovým masem, které v sobě skrývá například bakterie salomenly. Pak si sice umyjí ruce, ale zpravidla příliš krátce a s nedostatkem potřebného mýdla. Bakterie se tak z rukou nepodaří smýt. Po osušení pak bakterie nezůstávají jen na rukou, ale také na samotné utěrce. Kdykoliv, kdy se pak utěrky dotknete, kontaminujete se znovu.
Pokud tak spolu s masem v kuchyni připravujete třeba také salát nebo ovoce, velmi snadno pak naservírujete škodlivé bakterie spolu s ním.
Jak si správně umýt ruce při vaření
Klíčem je správné mytí rukou, kterým se zbavíte bakterií.
- Myjte ruce v tekoucí vodě.
- Mýdlo v rukou mněte přibližně 20 až 30 vteřin.
- Nezapomínejte ani na prostory mezi prsty, kde se bakteriím daří.
- Poté ruce důkladně omyjte vodou.
- Ruce si dobře osušte
Ručník nebo utěrka patří po každém vaření neprodleně do prádla. V žádném případě je v kuchyni nepoužívejte dále.
Mimochodem: dalším zdrojem nákazy bakteriemi jsou chytré telefony, které dnes často suplují kuchařky, když z nich čteme recepty. Málokdo se zamýšlí nad tím, kde telefon předtím ležel. Možná to bylo vedle záchodu, kde se pohybují bakterie způsobující průjem.
Foto: Freepik