
V poslední době je velkým tématem kvalita potravin, a to zejména u těch, kde může závadnost nadělat opravdu velkou paseku. Do České republiky se v minulých měsících mnohokrát dostalo kompletně prolezlé maso, zejména potom to kuřecí.
Lidé jsou na pozoru
V této situaci spustil Lidl zajímavou reklamní kampaň v podobě “Chutné, čerstvé, české”. Ta je velmi důrazná a soustředí se přesně na ty hodnoty, které zákazníci oceňují. Je však potřeba si uvědomit, že je to jenom kampaň a realita může být přeci jen trochu odlišná.
Přestože se obchodní řetězec snaží působit dojmem, že odebírá veškeré maso z české produkce, není tomu tak. “Reálně už jsem tam párkrát nakoupila maso z Polska nebo dokonce Ukrajiny, ale všimla jsem si toho až doma,” říká pro server Mix24.cz paní Anežka z Havířova. “Teď už si dávám velký pozor na to, co kupuji.“
Lidl spolupracuje s řadou tuzemských dodavatelů. Zejména jde o Vodňanskou drůbež, Drůbežářský závod Klatovy nebo třeba Xaverov. Podobně jako ostatní řetězce je ovšem kdykoliv ochoten sáhnout i po zahraničním zboží, pokud je to pro něj výhodné.

Je to běžná praxe
Zákazníci se přitom často soustředí na to, zda na obalu vidí označení CZ. Ovšem toto byste neměli považovat za bernou minci. Jde pouze o označení toho, kde bylo maso naposledy zpracováno, tedy například přebaleno. Země původu se tímto způsobem bohužel často maskuje, přičemž v tuzemských řetězcích jde o zcela běžnou praxi.
Pakliže by ale některý z řetězců chtěl označovat maso za české, musí splňovat i další důležitá kritéria. Za tímto účelem musí být zvíře narozeno, vykrmeno i poraženo v České republice. Je proto dobré se dívat i na dodavatele. Pakliže jde o některou z výše uvedených společností, máte určitou jistotu. Pokud jde ale o název nějakého překupníka, bude maso spíše kdoví odkud.
Čtěte také: Nejen máslo. V českých obchodech začala brutálně zdražovat klíčová potravina. Lidé už si dělají zásoby
V obchodech je ale potřeba se orientovat i dle dalších důležitých kritérií. Předně je to cena. Pokud je podezřele nízká, vězte, že to nemusí být to pravé ořechové. Stejně tak pokud má maso zvláštní barvu nebo dokonce zapáchá i přes obal.
Foto: Shutterstock
Minulý režim měl snahu lidi m.j. nakrmit a díky embargům a nesměnitelné koruně měl omezené možnosti. ČSSR se musela spoléhat předevěím na sebe.
Čemu se dnes divíme? V tržním hospodářství je cílem zisk : když může jakýkoliv, tedy i český výrobce někde nakoupit lacino a prodat draho, udělá to. Vstupem do EU jsme navíc museli přijmout řadu nařízení, zákazů, omezení, sankcí a kvót a naše republika už dávno není ve výrobě potravin soběstačná – konec konců už není soběstačná v ničem – i proto zadlužení.
To levné maso je několik roků zmrazené, nevhodné pro lidi, rozmrazené a vydávame za čerstvé. Češi jsou podle nich prasata a sežerou všechno, hlavně kdyz je to levne . Česko je odpad Evropy,vlada to nezere. Zlatá doba před r. 89
Já bych s tím masem nakrmil celou fialovou vládu i s hradem ať se nažerou papaláší!!!!!
Ne nadarmo se říká CO JE V LIDLU NENÍ K JÍDLU.
To je dobře, rači maso z polska jak z kostelce.
Nikdy jsem si nemyslela, že vyslovím, že za komunistů bylo líp. A v některých věcech bylo. Hlavně v potravinách. Byli jsme si jisti, že jíme kvalitní potraviny: maso od našeho skotu a drůbeže, dobré mléko bez ” éček “, aby vydrželo půl roku, čerstvá vejce a pod. Nyní je na obale napsáno CZ a ono je to maso cizí, jen u nás přebalené. A aby 30 vajec stálo skoro 200 kč a 6 ks tzv.lepších dokonce 100 kč, to je sprostota. My vyvážíme naše kvalitní výrobky do ciziny a pro nás dovážíme nekvalitní z Polska nebo Ukrajiny . Nedivím se, že lidèé při zjištění, kolik budou za nákup platit, od pokladny odejdou, i když si to zhruba mohli spočítat. Moc špatná doba.