V poslední době je velkým tématem kvalita potravin, a to zejména u těch, kde může závadnost nadělat opravdu velkou paseku. Do České republiky se v minulých měsících mnohokrát dostalo kompletně prolezlé maso, zejména potom to kuřecí.
Lidé jsou na pozoru
V této situaci spustil Lidl zajímavou reklamní kampaň v podobě “Chutné, čerstvé, české”. Ta je velmi důrazná a soustředí se přesně na ty hodnoty, které zákazníci oceňují. Je však potřeba si uvědomit, že je to jenom kampaň a realita může být přeci jen trochu odlišná.
Přestože se obchodní řetězec snaží působit dojmem, že odebírá veškeré maso z české produkce, není tomu tak. “Reálně už jsem tam párkrát nakoupila maso z Polska nebo dokonce Ukrajiny, ale všimla jsem si toho až doma,” říká pro server Mix24.cz paní Anežka z Havířova. “Teď už si dávám velký pozor na to, co kupuji.“
Lidl spolupracuje s řadou tuzemských dodavatelů. Zejména jde o Vodňanskou drůbež, Drůbežářský závod Klatovy nebo třeba Xaverov. Podobně jako ostatní řetězce je ovšem kdykoliv ochoten sáhnout i po zahraničním zboží, pokud je to pro něj výhodné.
Je to běžná praxe
Zákazníci se přitom často soustředí na to, zda na obalu vidí označení CZ. Ovšem toto byste neměli považovat za bernou minci. Jde pouze o označení toho, kde bylo maso naposledy zpracováno, tedy například přebaleno. Země původu se tímto způsobem bohužel často maskuje, přičemž v tuzemských řetězcích jde o zcela běžnou praxi.
Pakliže by ale některý z řetězců chtěl označovat maso za české, musí splňovat i další důležitá kritéria. Za tímto účelem musí být zvíře narozeno, vykrmeno i poraženo v České republice. Je proto dobré se dívat i na dodavatele. Pakliže jde o některou z výše uvedených společností, máte určitou jistotu. Pokud jde ale o název nějakého překupníka, bude maso spíše kdoví odkud.
Čtěte také: Nejen máslo. V českých obchodech začala brutálně zdražovat klíčová potravina. Lidé už si dělají zásoby
V obchodech je ale potřeba se orientovat i dle dalších důležitých kritérií. Předně je to cena. Pokud je podezřele nízká, vězte, že to nemusí být to pravé ořechové. Stejně tak pokud má maso zvláštní barvu nebo dokonce zapáchá i přes obal.
Foto: Shutterstock