
V českých prodejnách lze často narazit na opravdu vypečené kousky, a to i v těch, které patří velkým obchodním řetězcům. Jeden by předpokládal, že když už si za potraviny říkají takové horentní sumy, tak si alespoň pohlídají jejich kvalitu. Jenže tak tomu není a vypadá to, že ani nebude.
Pokročilé stádium
Klidně si můžete koupit potravinu, u které si v lepším případě doma všimnete, že je úplně plesnivá. V horším případě, třeba při horším osvětlení, si toho nevšimnete, a sníte ji, což vám může nepěkně zavařit.
Naposledy inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce nevěřili vlastním očím, když v prodejně Lidlu v Pardubích odhalili oblíbený plátkový sýr Mozzarella, na kterém byla pouhým okem patrná právě velmi pokročilá plíseň. Nutno říct, že tento sýr není plísňový a nemá na něm tedy co dělat.
Jde o výrobek Milbona Mozzarella Slices, což znamená, že se řadí mezi produkty z privátní značky Lidlu. “Jeví-li potravina známky kažení, nelze ji považovat za bezpečnou pro lidské zdraví,” uvádí SZPI.

Neví se, co to způsobilo
Je třeba také doplnit, že důvod kažení potraviny se nepodařilo identifikovat. Obal totiž nebyl porušený a ani minimální trvanlivost není prošlá. To je však paradoxně ten horší případ. Pokud by se totiž podařilo zjistit, že potravina má například poškozený obal, byl by původce problému jasný a zřejmě by šlo o ojedinělý případ.
Takto však mohl být problém už v samotné výrobě, který potom vedl k tomu, že mozzarella plesnivěla rychleji, než bylo záhodno. V takovém případě ovšem může být ovlivněna přinejmenším celá šarže. Pokud jste si tedy tento sýr v poslední době v Lidlu kupovali, raději si ho pořádně prohlédněte, než si ho dáte na chleba nebo rohlík. Pokud se vám na něm cokoliv nebude zdát, raději ho okamžitě vyhoďte a nic neriskujte.
Foto: Shutterstock