České obchodní řetězce jako by se v poslední době předbíhaly v tom, který z nich nabídne tuzemským zákazníkům odpornější potravinu. Pravdou je, že vítěze je obtížné vybrat, přičemž čím dál tím víc přituhuje. Účastní se přitom i ty obchody, které zákazníci považují za kvalitnější, a to s opravdu velezajímavými adepty.
Skutečně nevábné
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce nevěřili vlastním očím, když vešli do prodejny Billa v Brně na ulici Křídlovické. Našli tam totiž ve volném prodeji maso, které už toho muselo zažít skutečně hodně. V žádném případě by však nemělo být nabízeno zákazníkům ke koupi, a to ani s velkou slevou.
Šlo o hovězí přední s kostí od Kosteleckých uzenin. “Inspektoři na základě senzorického hodnocení zjistili, že předmětné maso vykazuje známky kažení, a to zápachem a nazelenalým povrchem,” píše se k tomu na sociální síti X.
“Povrch masa byl nazelenalý a potravina zapáchala po kažení. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení,” uvádí k tomu SZPI na svém webu. “Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku. Potravina neměla prošlé datum použitelnosti.“
Přebalili to?
Je to celé ale zvláštní. Vzorek byl odebrán dne 21. listopadu 2023, přičemž datum použitelnosti bylo do stejného dne. Potravina tedy nebyla prošlá, ovšem další den už by byla. Vzhledem k tomu, jak vypadala a jak “voněla”, se lze oprávněně ptát, zda ji náhodou někdo takzvaně “nepřebalil”.
Čtěte také: Tohle máslo musíte okamžitě vyhodit. Prodávalo se ve velkém, ale pokud ho sníte, tak to pořádně slíznete
Jde o rozšířený nešvar v českých obchodních řetězcích, že se již prošlá potravina jednoduše opatří novými štítky, které její trvanlivost prodlouží. Někdy se to ale příliš nepovede a takovýto je výsledek. Nedávno na tuto praktiku v Bille upozornila jedna ze zákaznic. Pochopitelně se ale potravina mohla zkazit jen tak. V každém případě by něco takového nikdy nemělo spatřit pulty prodejen.
Foto: Shutterstock