Domácí pekařky a cukrářky před Vánoci rozjíždějí svůj byznys na plné obrátky. Sociální sítě a inzertní servery se plní nabídkami domácího vánočního cukroví za nejrůznější ceny. Ty jsou ostatně každoročně velkým tématem, které se odvíjí mimo jiné od toho, kolik stojí jednotlivé základní suroviny, ale také stále rostoucí ceny práce.
Podnikejte podle předpisů
“Přijímáme objednávky vánočního cukroví. Kilogram za 750 Kč, 2 kila za 1399 Kč a 3 kg za 2099 korun. Jedno kilo cukroví obsahuje zhruba 66 kusů,” uvádí se například v jednom z inzerátů, který láká i na možnost odběru bezlepkového vánočního pečiva.
Z inzerátu je jasně patrné, že jde o domácí výrobu, kterou si u někoho doma také odeberete, případně je možné si za stokorunu doobjednat rozvoz. Vlastně jde o velmi příjemnou službu pro ty, kdo si chtějí objednat libovolné množství vánočního cukroví, které se jim nechce dělat a které nechtějí kupovat v obchodech, kde podle mnohých není příliš kvalitní a chutné.
Jenže právě tady je kámen úrazu. V tomto případě už jde o podnikání, jelikož lidé nepečou jen pro sebe nebo své přátelé, a to bezúplatně, nýbrž plody své práce nabízejí k prodeji. To se nelíbí Státní zemědělské a potravinářské inspekci, jelikož tito lidé toto podnikání většinou provozují bez živnostenského oprávnění a navíc bez provozovny, která by splňovala veškerá nutná kritéria. Kromě hygienických problémů tedy vytvářejí i jakousi nekalou konkurenci, jelikož jejich náklady jsou výrazně nižší, protože cukroví mohou připravit doma v obyčejné troubě.
Připravte se na kontrolu
Dle Pavla Kopřivy ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce aktuálně probíhají kontroly, a to i na základě nabídek, které se objevují na sociálních sítích. Inspektoři mohou například provést kontrolní nákup a následně už vše nabere rychlý spád.
Mohou si vyžádat kontrolu provozovny, kde rozhodně budou chtít vidět samostatnou kuchyň sloužící pro výrobu cukroví, a to zařízenou dle platných hygienických norem. Dále je potřeba doložit doklady o původu surovin, stejně jako trvanlivosti a možných alergenech. Pakliže některou z povinností nesplníte, hrozí vám pokuta až 200 tisíc korun.
U SZPI se nemusí registrovat pouze ti, kdo se například zbavují přebytků napečeného cukroví. Ovšem ti, kdo domácí výrobu nabízí organizovaně, a to právě dopředu na sociálních sítích za jasně stanovenou cenu a v požadovaném množství, registrovat už se musí a také potřebuje splňovat veškeré náležitosti.
Čtěte také: České obchody prodávaly ovoce obsahující hrozné věci. Nesmíte ho sníst, jinak to bude hodně špatné
Je také pravděpodobné, že budete předáni k řešení dalším úřadům, jako je například ten finanční. Ten se podívá na to, zda jste ze své podnikatelské činnosti odváděli daně, a to i několik let zpětně. A pozor, od letošního roku již musí internetové platformy hlásit prodeje uskutečněné právě v online prostředí. Tedy i touto cestou na vás mohou přijít.
Foto: Shutterstock