Bohužel nejde o první případ, ale stalo se to opakovaně. Polsko z tohoto úhlu pohledu představuje pro Evropu nemalou hrozbu, protože nedokáže uhlídat svůj potravinářský průmysl a stává se, že vyveze velké množství masa, které je nebezpečné.
Už je to všude
Přesně to se stalo také tentokrát, jak informuje rakouský deník Krone. Právě do Rakouska se dostalo velké množství polského masa, které se ukázalo být prolezlé salmonelou. V celé zemi byly zaznamenány desítky případů, kdy se lidé z tohoto masa nakazili a měli velké problémy. Bohužel zde byla zaznamenána i první oběť této infekce, a to v případě šedesátiletého muže.
Všichni nakažení podle Agentury pro bezpečnost potravin konzumovali kuřecí maso v rámci kebabu, které se do země dostalo z Polska. Bohužel se ale rozptýlilo i jinde po Evropě. Stovky případů hlásí například Německo, Francie, Nizozemsko, Velká Británie, Norsko nebo Dánsko. Mnoho lidí skončilo v nemocnici.
Není přitom známo, zda se toto maso dostalo také do České republiky. Nelze to ale vůbec vyloučit. Je také zajímavé, že většina lidí se podle všeho nakazila z konzumace kebabu. Tam se totiž mohly spojit dva důležité faktory.
Někdy se to stane
Jednou věcí je kontaminované maso, které je základem problému. Jak ale uvádí Státní veterinární správa, správnou tepelnou přípravou by měly být bakterie zlikvidovány. Kebab se však připravuje specificky, kdy se ohřívá vždy jen jeho horní vrstva, která se pak také odkrajuje.
Podobně masivní výskyty salmonely se v Evropě tu a tam objeví. A nemusí to být pouze z masa. Před rokem měly tento problém například čokoládové výrobky značky Kinder, kdy se ukázalo, že byl problém ve výrobě.
Foto: Shutterstock