Zvyky ve stravování se za poslední roky extrémně změnily. To je zkrátka fakt. Už jen třetina Čechů si pro sebe každý den uvaří alespoň jedno jídlo. Naopak roste obliba rychlých jídel a snacků.
Navíc chybí pohyb, který by tyto stravovací prohřešky alespoň do nějaké míry vyvážil. Pro zdraví to má dlouhodobě extrémně negativní dopady. Lékaři hlásí narůstající počty případů s cukrovkou a vysokým krevním tlakem.
Přitom vše, co škodí srdci a cévám, se dříve či později projeví také v ledvinách. Ty jsou po mozku nejlépe prokrveným orgánem. V malých cévách, které se ukrývají v ledvinách, mají i ty nejmenší usazeniny velké dopady. Omezují totiž schopnost ledvin správně filtrovat.
Podle některých studií má každý desátý člověk sníženou funkci ledvin. Většina z toho o tom ani neví. To ale nic nemění na tom, že jejich ledviny nedokáží dostatečným způsobem odfiltrovat škodlivé látky z krve a odvést je prostřednictvím moči pryč z těla.
Ledviny nevarují bolestí
Lidé, kterých se omezená funkce ledvin týká, o tom obvykle ani nic netuší. Platí totiž, že ledviny trpí potichu – například ve srovnání s játry prakticky nebolí, a to ani tehdy, kdy už jejich funkce významně hapruje. Jedinou výjimkou jsou ledvinové kameny. Ty opravdu citelně bolí.
Poruchy ledvinové funkce ale vedou k obecným symptomům teprve tehdy, kdy už je problém poměrně velký a kdy už může v úvahu připadat dokonce nasazení dialýzy. Podle jedné studie má chronická ledvinná nedostatečnost v posledních letech největší nárůst případů ze všech nemocí.
Souvislost mezi funkcí ledvin a stravou
Životní styl západní společnosti, který je postaven na potravinách obsahujících příliš mnoho kalorií v kombinaci s nedostatkem pohybové aktivity škodí prostřednictvím vysokého krevního tlaku a diabetu ledvinám.
Sůl, fosfáty a bílkoviny mohou ledviny poškodit
Příliš mnoho soli nadměrně zatěžuje ledviny. Ty v takovém případě nejsou schopny odstraňovat chlorid sodný z krve úplně. Právě tímto procesem dochází ke zvýšení krevního tlaku. Odborníci na zdravou výživu proto doporučují maximálně šest gramů soli za den.
Sůl obsahují především polotovary a hotové produkty, protože jim zvyšuje trvanlivost. Například dvě nožičky párků obsahují už dva gramy soli. Mnoho skryté soli najdeme také v chlebovém pečivu. Pokud si k párkům dáte 250 gramů chleba, máte v sobě další čtyři gramy soli a jste už na doporučené denní dávce.
Fosfáty jsou minerálními látkami, které jsou přínosné pro stavbu kostí. Ale tělo jich nepotřebuje příliš mnoho, protože pak je musí ledviny složitě dostávat pryč. Pokud je příjem fosfátů příliš vysoký, přetíží filtrační orgány a může dojít k zanesení cév.
Fosfáty obsahují různé druhy ovoce a zeleniny. V nich se ho ale nemusíme příliš obávat. Není zde v tak vysoké míře a navíc se tu vyskytuje ve vázané podobě, kterou tělo nezpracovává. Problematičtější jsou fosfáty, které se přidávají do různých potravin. Pod čísly 338 až 341, 343, 459 až 325 fungují jako stabilizátor a zahušťovač, a to například v colových nápojích, uzeninách nebo sýru.
Bílkoviny představují jednu ze základních živin. Z velké části tvoří například svaly. Jak už ale víme, všeho moc škodí. Kdo dlouhodobě překračuje dávku 0,8 gramu bílkovin na kilogram váhy, zatěžuje své ledviny. Pokud tak vážíme například 70 kilogramů, neměli bychom sníst více než 56 gramů bílkovin denně.
Jak ledvinám pomoci
Z výše uvedeného vyplývá, že bychom měli mít pod kontrolou příjem soli, fosfátů a bílkovin. Odborníci také obecně doporučují snížit konzumaci masa, která je v dnešní době až příliš vysoká. Maso by se mělo v ideálním případě jíst pouze jednou týdně, což dodržuje málokdo.
Důležité je vařit vlastní jídla, protože pak víte, co v nich skutečně je. Naopak pokud možno rezignujte na fast food nebo hotové produkty.
Důležitým aspektem je také dostatek tekutin. Ale ani tady se to nesmí přehánět. Pokud vypijete litr a půl až dva litry denně, je to zcela dostačující. Více už ledvinám nic moc nepřinese, tedy za předpokladu, že netrpíte ledvinovými kameny. Pít byste měli převážně vodu.
Pokud jsou ale ledviny zdravé, nemusíte se vzdávat ani kávy či alkoholu. Podle obecných doporučení jsou v pořádku až tři šálky kávy a sklenka alkoholu denně. To ledviny bez problémů odfiltrují.
Foto: Freepik