Prediabetes je období, kdy nám tělo naznačuje zvýšenou hladinu cukru v krvi. V této době můžeme zabránit propuknutí diabetu druhého typu. Dejte na poslední varování.
Jde o fázi, kdy naše slinivka ještě stále produkuje dostatek inzulinu, ale následně pak již v menším množství odbourává cukr z krevního řečiště. Tím často dochází k rozvoji inzulinové rezistence. To je stav, který předchází vývoji cukrovky 2 typu.
Příznaky během prediabetes
Prediabetes je období před vznikem cukrovky a jsme bez příznaků. Signály, které k nám tělo vysílá, jsou slabé a často přehlížené. Pokud tedy máte-li některý z námi popsaných příznaků, je nejvyšší čas si nechat zkontrolovat hladinu cukru v krvi.
Prediabetes často doprovází
- tmavší kůže v podpaží, na krku, kolem kloubů a svalů
- lesklé a šupinaté skvrny na kůži a voskovitá pokožka
- ztráta vlasů
- zvýšený pocit žízně
- časté močení
- nepravidelné vyprazdňování
- únava
- dna
- obezita
- vysoký cholesterol
- vysoký krevní tlak
- genetické předpoklady
Zdravější strava a životní styl
Dbejte na vyváženou stravu bohatou na vlákninu, kvalitní sacharidy, ovoce, zeleninu a chudší na bílkoviny, což vám pomůže vyvážit hladinu cukru v krvi. Dodávejte tělu živiny nezbytné pro udržení energie a pocitu sytosti po celý den.
Pravidelný pohyb
Dodržujte pravidelné procházky, pohyb a cvičení. Čerpejte na slunci vitamin D, dýchejte čerstvý vzduch a oblíbenou fyzickou aktivitu zařaďte na každý den.
Zaměřte se na snížení nadváhy
Nadváha a obezita zvyšuje riziko, že se z prediabetického stavu vyvine diabetes. Důležité je zhubnout a udržet si zdravou váhu. Zdravější stravovací návyky a pravidelná fyzická aktivita má pozitivní vliv na naši přiměřenou hmotnost.
Doplňte ženšen, chrom a hořčík
Ženšen velmi dobře přispívá ke snížení hladiny glukózy po jídle a hladiny cukru v krvi. Poskytuje tělu velmi dobrou ochranu proti vyvinutí cukrovky. Přidejte do svého jídelníčku i antidiabetický minerál chrom podporující schopnost těla produkovat glukózový toleranční faktor pro inzulinovou účinnost. Najdete ho v brokolici, obsahuje ho ječmen a oves. Hořčík reguluje schopnost těla vylučovat inzulín a regulovat cukry v krvi. Obsahuje ho špenát, dýňová semena, mandle a avokádo.
Foto: Freepik