Smažená cibulky je doslova základem české kuchyně, ale nejen té. Řada jídel se bez ní jednoduše neobejde, a přestože jde o zdánlivě jednoduchý úkon, má svá pravidla a také řadu způsobů, jak ho vylepšit, případně úplně pokazit. Pokud přešlápnete už takto na začátku, můžete pak dělat všechno možné, a jídlo stejně nezachráníte.
Je třeba vybrat správnou cibuli
V první řadě si dejte pozor na to, jakou cibuli kupujete a smažíte. Měla by to být taková, která se snadno krájí. Zároveň je třeba dbát na to, abyste používali cibuli čerstvou, která si stále udržuje křehkost. Se starou cibulí už toho moc nezmůžete a výsledek zdaleka nebude tak dobrý. Dobrá a kvalitní cibule je obvykle těžká a na dotyk pevná. Neměla by mít skvrny a slupka by se měla odlupovat jen minimálně. Podívejte se také na to, zda náhodou neklíčí, to je totiž znamení toho, že jde už o starou cibuli.
Ještě než se pustíte do krájení cibule, nechte ji vychladit v lednici nebo dokonce v mrazáku. Případně ji lze ponořit do studené vody, čímž se redukuje tvorba silic. Následně cibuli oloupejte, avšak neodřezávejte takzvaného bubáka, tedy místo, kde měla cibule kořínky.
Nikdy vám nezčerná
Poté už cibuli přeřízněte vejpůl. Plochou stranou položte cibuli na prkénko, přičemž začněte krájet od kořínku k vrcholu. Přitom ji pevně svírejte a prsty dávejte tam, kde už je nakrájená. Pakliže chcete cibuli nakrájet na kostičky, nejprve je třeba ji nakrájet na plátky a poté dodělat. Cibule vám přitom nesmí proklouzávat, což vede k tomu, že nedokrojíte proužky až do konce.
Většina lidí smaží cibulku jen tak, přičemž to často nepřinese optimální výsledek, který si představujete. Optimálního výsledku dosáhnete pouze tak, že k cibuli přidáte ještě jednu surovinu navíc. A tou je jedlá soda. Ta v tomto případě dokáže opravdové zázraky, přičemž zachová texturu cibule a zároveň zabrání tomu, aby se přesmažila. Díky tomu vám cibule nezčerná, ale zůstane krásně zlatavá, a to rovnoměrně po celé pánvi.
Foto: Shutterstock, zdroje: The Kitchn, BHG
“Češi na to ale zapomínají a zkazí celé jídlo”
Jiné národnosti snad ne? A jaképak národnosti jste vlastně vy, paní Kovalová, že o Češích píšete ve třetí osobě?
“nejprve je třeba ji nakrájet na plátky a poté dodělat.”
Dodělá vás možná partner/ka. Vy se ale se svou “bohatou” slovní zásobou raději věnujte něčemu jinému než psaní.
Kovalová cibuli umí krájet každý normální člověk a vy tady vypisujete postup jako kdyby byli všichni kreténi. Běž makat rukama to uděláš dobrou věc a nevypisuj tady ty tvoje h…a