
Na jedné straně máme výrobce potravin, kteří by vám prodali cokoliv, pokud by po tom byla poptávka, ať už na základě ceny nebo chuti. Problém je v tom, že by to vedlo k tomu, že drtivá většina potravin v obchodech by byla velmi škodlivá.
Složitá situace
Proto je zapotřebí mít regulaci, která bezpečnost potravin hlídá, a to hned na několika úrovních. Nejčastěji se setkávám s kontrolou produktů, které už jsou v prodeji. Ovšem jsou tu ještě jiná opatření, a to taková, která řeší skutečnost, jaké potraviny se vůbec mohou dostat do prodeje.
Výzkum jde kupředu, a tak se pohled na tuto věc mění. Teď například čelí definitivnímu zákazu celá řada potravin, u kterých jejich výrobci využívají takzvaná kouřová aromata. Mohlo by se zdát, že jde pouze o nejrůznější navoněné chipsy, ovšem ve skutečnosti jsou tyto a další podobné složky obsaženy například v instantních polévkách a jídlech, uzeninách či různých omáčkách.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin již dříve konstatoval, že tyto příchutě jsou pro člověka jednoduše škodlivé. Poslední studie přitom ukázaly, že škodlivost je skutečně vysoká, a tak je na místě přísný zákaz. Tato aromata se jednoduše nebudou moci používat a lidé už si je v potravinách nekoupí. Reálně to bude znamenat zákaz potravin, které na nich byly postaveny.

Bude to trvat roky
“No tohle mi hlava nebere. Takže dvacet let se to tady prodávat mohlo, ale teď někdo řekne, že je to škodlivé? Vždyť já tím krmila i děti. Mám tomu rozumět, že to škodí více než cigarety a alkohol, které zakázány nejsou,” ptá se paní Daniela z Karviné.
Čtěte také: Do českých obchodů se dostalo odporné maso. Lidé ho kupovali po kvantech, ale nesmí se to vůbec pozřít
Vše ovšem půjde velmi postupně. Zákaz byl sice již schválen, ovšem výrobci dostali dostatečně dlouhou lhůtu na přípravu ukončení výroby. Dá se přitom očekávat, že toho vyprodukují spoustu na sklad, takže doba, kdy výrobky již reálně nebudou k dostání v obchodech, je vzdálená ještě několik let.
Foto: Shutterstock