Střevní mikrobiom představuje soubor mikroorganismů osídlujících střevo a celé tělo, bakterie, kvasinky, houby, viry a prvoci. Stav mikrobiomu má vliv na naše zdraví.
V těle je 3x více buněk mikrobů než těch našich vlastních. Činnost střeva zahrnuje komunikaci mezi centrálním a střevním nervovým systémem oběma směry. Propojuje emoční a kognitivní centra mozku s periferními střevními funkcemi. Proto je střevní mikrobiom důležitý stejně jako zdravá střevní mikroflóra.
Funkce střev
Ve střevech je až 500 různých druhů bakterií. Některé mikroorganismy jsou škodlivé, jiné prospěšné. Střeva tráví potravu, ovlivňují imunitu a zamezují prosakování toxinů do krve. Produkují imunitní buňky a protilátky, tedy imunoglobuliny, hormony a neurotransmitery, jako je serotonin. Ve střevech se absorbují vitamíny, minerály a živiny.
Příznaky propustnosti střev
- náhlé zhubnutí i nárůst hmotnosti
- potravinové intolerance a alergie
- kožní problémy, ekzémy a vyrážky
- syndrom chronické únavy
- poruchy spánku a nespavost
- úzkost a deprese
- chronické bolesti svalů, šíje či zad
- autoimunitní onemocnění
Propustnost střev
Když jsou narušené střevní stěny, pronikají bakterie, toxiny a částečně strávené jídlo do těla. Vznikají záněty v zažívacím traktu i mimo něj, protože se dostávají do krve a mění imunitní reakce. Snižuje se absorpce živin, vitamínů a minerálů.
Prevence proti propustnosti střev
- pestrá, vyvážená a pravidelná strava
- dostatek vlákniny, čerstvé zeleniny a ovoce
- snížení konzumace léků proti bolesti a antibiotik
- omezení stresu
- vynechat alkohol a kouření
- dostatečná hydratace
- omezit příjem pesticidů a toxinů
- konzumovat přirozená probiotika a prebiotika
Potraviny prospívající střevu
- česnek a cibule
- fermentované potraviny
- zelenina, zejména zelená, brokolice, chřest, pórek a artyčok
- banány, ananas, borůvky
- kurkuma a skořice
- ořešák černý
- zelené potraviny jako chlorela, zelený ječmen, mořské řasy
- zelený čaj
- kakao
- luštěniny
- lněné semínko – namočené či mleté
- mandle
- vývar s kolagenem a aminokyselinami glycin a prolin
- kokosový olej
Foto: Freepik