Podle mnohých neexistuje lepší příloha než pečené brambory. Řada lidí je dokonce ráda konzumuje i samotné, jaká je to pochoutka. O to větší zklamání se ale může dostavit tehdy, nejsou-li brambory dobře připravené a propečené.
Podle britského šéfkuchaře Raymonda Blanca dokonce platí, že jak jsou opečené brambory ve světě oblíbené, tak je opravdu dobře dokáže připravit jen málokdo. On sám si na nich zakládá a považuje je za svou specialitu, jakkoliv by nad tak jednoduchou věcí někdo mohl ohrnout nos. Blanc však upozorňuje na to, že skvěle připravené brambory poznáte na první dobrou.
Raymond Blanc upozorňuje na velmi častou chybu při přípravě opečených brambor, kterou lidé dělají paradoxně ve snaze učinit tuto pochoutku ještě lepší. Ve skutečnosti však na ni ve výsledku doplatí.
Výběr správného oleje
Ačkoliv si každý myslí, že není nic jednoduššího než upéct brambory, chybovat se při jejich přípravě dá v lecčems. Pokud bychom dali na názor slavného šéfkuchaře, dělají se nejčastější chyby při výběru tuku, který pro přípravu použijete.
“V žádném případě nepoužívejte olivový olej,” říká Blanc. To možná leckoho překvapí, protože tento olej považuje za kvalitní. Jenže pro opečení brambor nemá olivový olej vůbec ideální vlastnosti, ba právě naopak.
Brambory je totiž třeba péct na vysokou teplotu, a to není zrovna prostředí, které olivovému oleji vyhovuje. Pokud budete brambory na tomto oleji skutečně připravovat, změní svou chuť na trpkou a hořkou. Ovlivněna tím bude pochopitelně i chuť brambor.
Nu dobrá, olivový olej tedy ne. Ale co tedy k přípravě pečených brambor použít místo něj? Šéfkuchařovou volbou číslo jedna je husí tuk, protože ten dodá bramborám tu nejlepší možnou chuť. Je ale pravdou, že husí tuk nemusí mít k dispozici každý. Pokud si tuto ingredienci nechcete obstarávat, měl by vám posloužit obyčejný slunečnicový olej.
Jak vybrat vhodné brambory
Další věcí, ve které se často chybuje, je už samotný výběr brambor. Ne všechny se totiž pro pečení hodí. Některé odrůdy jsou pro tento způsob přípravy vhodnější než jiné. Aniž bychom zacházeli do detailů, obecně platí, že pro pečení jsou nejvhodnější takové brambory, které obsahují minimum škrobu.
V obchodě proto hledejte brambory, které jsou velké a žluté. To by mělo být základním znakem toho, že v nich škrobu není příliš. Takové brambory zajistí to, že výsledek bude měkký a s křupavou slupkou.
Jak brambory opéct
Podle Raymonda Blanca je optimální nakrájet brambory na čtvrtky, které by měly mít přibližně čtyři centimetry. Tímto způsobem získáte nejvíce křupavé slupky a zároveň zajistíte nadýchanost brambor.
Brambory však v žádném případě nedávejte rovnou do trouby. Nejprve je zapotřebí je chvíli povařit, a to přibližně sedm minut. Pak je nechte nějakou dobu vychladnout. Následně na plechu zahřejte husí tuk či slunečnicový olej a rozprostřete na něm brambory do jedné vrstvy. Poté je vložte do trouby, která už je předehřátá na 200 stupňů. Péct by se měly 30 až 40 minut.
Foto: Shutterstock, zdroj: Mirror.co.uk
Jj, má pravdu, taky je tak peču. Ale používám trochu sádla a trochu přepušteného másla. Takový mix.😇😇😇
👍
Slunečnicový olej na 200°C je stejný průšvih jako olivový olej. Při té teplotě je nejstabilnější sádlo nebo řepkový olej. Solit je nutné až po upečení, jinak vznikají zdraví škodlivé látky.
Máte pravdu, olej jsem téměř třicet let vyráběl. Slunečnicový olej je vhodnější do studené kuchyně (zálivky, majonézy…). Řepkový olej snáší vyšší teplotu.
A vás by napadlo i na opečení brambor cpát priblbly oliváč, kam ho ještě všude budeme cpát, boooze.
Moje stará používá oliváč, když jí to špatně maže, takže univerzál použití, prý je skvělý i na čistění WC ale musí být kvalitní, nejlépe z Řecka namíchat s pískem z pláže a úspěch je zaručen.