
V poslední době se hojně diskutuje o tom, jak se vlastně stravují české děti, a to nejen doma, ale především v rámci školského systému stravování. Ten na ně má totiž velmi zásadní vliv, jelikož v něm konzumují pravidelná a nejdůležitější jídla.
Jak to dnes funguje
“Nelíbí se mi to už od školky. Vždyť tam jim dávají slazený čaj a jídla taková, aby je snědly, ale už se nezamýšlí nad jejich výživovou hodnotou,” říká pro server Mix24.cz paní Anežka z Prahy. “Doma mi pak nechtějí nic jíst, protože to má podle nich nevýraznou chuť. Ale není divu, ve školkách a školách do toho sypou sůl a cukr po kilech.“
Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Jak informuje Ministerstvo zdravotnictví ve své zprávě, životospráva mladistvých je mizerná a spousta z nich má problémy s váhou. Aktuálně se rozjíždějí zásadní změny, které jsou rozhodně na místě.
Pravdou totiž je, že školní jídelny jedou podle 30 let staré vyhlášky o školním stravování. Ta mimo jiné určuje, z jakých surovin se má školákům vařit. Tento seznam už ale zdaleka neodpovídá dnešním potřebám, ba právě naopak.

Bude to jinak
“Školní jídelny mají ze své podstaty edukovat své strávníky a jít dobrým příkladem. Školáci potřebují kvalitní zdravou stravu, která podpoří jejich fyzický vývoj i soustředěnost a výkony v lavicích,” uvedlo MZ. “Pilotní testování nám ukázalo cestu, jak zkombinovat nutričně vyvážená a zároveň chutná jídla, která budou školákům nejen prospívat, ale i chutnat.“
Je však otázkou, zda nová jídla nebudou sice výrazně zdravější, ale pro školáky méně chutná. Měla by totiž obsahovat méně cukru, soli a nezdravých tuků. Z logiky věci tedy zřejmě budou také méně chutnější. Je otázkou, zda potom neskončí v koši.
Chystá se také ústup od dnes dominantních brambor, které tvoří důležitou součást jídelníčků školských jídelen. Nahradit by je měly třeba bulgur, pohanka nebo kroupy. Důraz má být kladen také na zajímavější potraviny, jako jsou ryby. Ty dnes v jídelnách zastupovala hlavně mražená treska, ovšem nově se mají jídelny snažit získat za rozumnou cenu třeba lososa nebo další mořské ryby.
Foto: Freepik