Jedním z velkých problémů posledních dvou let je zdražování na všech možných frontách. Ačkoliv se teď už zase říká, že inflace poklesla na přijatelné hodnoty, ve skutečnosti to znamená, že se jen zdražuje pomalejším tempem. Onen rychlý skok o 35 % za předchozí dva roky totiž zůstává v cenách zahrnut a už nikdy nezmizí.
Restaurace mají problém
Kromě cen samotných potravin, které vyletěly opravdu nečekaně a bohužel mnohem více než třeba v Polsku nebo Německu, se zdražení projevilo zejména v restauracích. Pryč jsou ještě nedávné doby, kdy bylo možné polední menu sehnat za 100 Kč, na což většině stačila jejich stravenka od zaměstnavatele.
Také proto bylo velmi zažité, že lidé v zaměstnání chodili v obědových pauzách na kvalitní jídlo do restaurací v jejich okolí. Celé to vlastně fungovalo skvěle. Zaměstnanci dostali dobře najíst a podniky měly zaručen každodenní obrat. To všechno teď ale padlo.
V době, kdy jídlo v restauraci začíná na 200 Kč, a výjimkou nejsou ani ještě vyšší sumy, k čemuž si potom dáte ještě nápoj za 70 Kč, přestává to být únosné. To by člověk za měsíc vydal částku kolem 6000 Kč jen za obědy v práci. To si přitom může dovolit opravdu málokdo, když vezmeme v potaz, že průměrná mzda činí přibližně 44 tisíc korun, a to ještě v hrubém.
Lidé tedy do restaurací přestávají chodit, což ukazují data z nejrůznějších pokladních systémů. Ostatně, do podniků stačí kolem poledního jen nahlédnout, a zjistíte, že to není zrovna slavné. Některé pak dokonce musí i skončit, protože už to neutáhne.
Lidem to chutná
Na tuto situaci zareagoval obchodní řetězec Lidl, a nutno říct, že velmi šikovně. Představil totiž velkou novinku v podobě kvalitních hotovek v krabičkách. Jistě, s těmito pokrmy mají mnozí neblahé zkušenosti, jelikož na trhu jsou stále obědové krabičky nevalné kvality.
V tomto případě je to ale jiné. “Musím říct, že ty jejich obědy, jak je na nich ten slavný šéfkuchař, jsou opravdu dobré. Prohlížel jsem si i složení, a není tam nic špatného. Když si to v práci vyndám na talíř a ohřeju v mikrovlnné troubě, výsledek je, jako bych si objednal jídlo v restauraci,” říká pan Miloš z Prahy. “Rozdíl je v tom, že tady se vejdu do stokoruny, zatímco v hospodě bych platil dvoj až trojnásobek.“
Cena je přijatelná
Naráží zde na skutečnost, že za těmito pokrmy v Lidlu, které se prodávají pod privátní značkou Chef Select, stojí šéfkuchař Filip Sajler známý svými kantýnami Perfect Canteen. Také tam už je jídlo podstatně dražší, ale když si ho koupíte v obchodě, a potom ohřejete, budete mít podobný chuťový zážitek.
Výběr je přitom široký a pestrý. Nabízí se například svíčková s karlovarským knedlíkem, vepřový guláš, smažený sýr Camembert, plněné knedlíky uzeným masem nebo třeba borůvkové knedlíky. Zkrátka a dobře, nabídka je přibližně taková, jakou byste čekali v případě obědových menu v restauraci.
Čtěte také: Nový obchodní řetězec v Česku. Lidé už ho berou útokem, Kaufland a Lidl mohou okamžitě zavřít
Ani tyto krabičky samozřejmě už nejsou nikterak levné. Lidl se však snaží, abyste jídla pořídili do 100 korun, což se mu zatím daří. Můžete tak získat kvalitní stravu za stále ještě přijatelný peníz.
Foto: Shutterstock