Dožívají se nezvykle dlouhého věku, což ve středověku, kdy se délka dožití velmi často pohybuje lehce přes třicet let, budí velkou pozornost. „Určitě jsou to kouzelníci,“ šuškají si jejich současníci, kteří si tento fakt nedokážou s tehdy dostupnými znalostmi nijak vysvětlit. Ve skutečnosti, ale o žádné čarování nejde…
Šedesátník nebyl ničím výjimečným
Na ochranu poutníků, kteří míří z přístavu Jaffa v dnešním Izraeli k Božímu hrobu v Jeruzalémě, je rytířský řád templářů založen v roce 1120. Rychle získává nemalý vliv. Jejich majetek roste, nepodléhají žádnému vládci, jejich vrchní autoritou je pouze papež. Vydělávají na křížových výpravách, rozšiřují pozemky ve svém vlastnictví, vytvářejí mimořádně silnou armádu. Ačkoliv jsou aktivní v bojích, přesto se většina členů dožívá na středověké poměry vysokého věku, třeba spoluzakladatel řádu Hugues de Payens se dožije magického věku 66 let. Podle dnešních měřítek, kdy po naší planetě chodí spousta osmdesátníků to není žádná sláva, ale ve středověku šlo o úctyhodné číslo. Payens nebyl zdaleka sám, šedesátníků měl v řadách svých soukmenovců více.
Vepřové jenom dvakrát týdně
Dlouhověkost rytířů budí údiv a domněnky, že snad znají nějaký zázračný elixír dlouhověkosti. Odpovědět, jaký recept měli templáři na dlouhý život se před časem pokusili italští vědci. Podle Francesca Franceschiho z římské polikliniky Gemelli, který se svým týmem studoval dobové dokumenty o templářském jídelníčku, měli velice jednoduchá pravidla, kterými se řídili. Stanovil je pro ně Bernard de Fontaine. Stravovací návyky vycházely z jídelníčku, kterému se dnes říká středomořská dieta. Obsahuje hodně ryb, zeleniny, olivový olej, ovoce a sýry, za to vepřové maso se dostávalo na jejich stůl maximálně dvakrát do týdne.
Víno pili střídmě
Nepřeháněli to ani s vínem, které obsahovalo zajímavý zdravý přídavek: dužinu z aloe, která pomáhá čistit trávicí trakt. Proti jídelníčku dobové aristokracie to byl obrat o 180 stupňů. Bohatí šlechtici naopak konzumovali nemírné množství vepřové, které prolévali spoustou džbánků vína a zelenina s ovocem byla u nich na talíři něčím výjimečným. Proto je pronásledovaly choroby pramenící z nevhodné stravy, tedy vysoká hladina cholesterolu, nadváha, cukrovka a dna. Templáři navíc měli pravidelný pohyb, dodržovali hygienická pravidla a udělali čas také na meditace, to všechno dohromady přispívalo k jejich dobrému tělesnému i duševnímu zdraví.
Foto: Shutterstock, zdroj: Medium, Atlasobscura
Z článku by mohl vzniknout dojem, že nevolníci by měli žít ještě déle, než templáři. Vepřové mívali mnohem méně často, s vínem je to stejné. Pohybu měli zřejmě více, neboť při pracích na polích feudála je bičem popoháněl dráb. Těch důvodů bylo více a jistě zásadních.
To mě nepřekvapuje,zdravá strava dělá hodně!!!!!!!!!!!