V České republice se opět zadělalo na obrovský problém. A znovu to nesouvisí s ničím jiným než s cenou potravin, která dle Českého statistického úřadu znovu začala růst. V případě některých potom výrazněji než v případě jiných.
Ceny pořádně vylétly
Bohužel se ukazuje, že vyšší ceny potravin nás budou pravděpodobně provázet podstatně delší dobu, než se zdálo. Tento sektor je totiž doslova zdeformován nedostatečnou konkurencí na straně obchodních řetězců a potom ještě zemědělskými dotacemi na straně druhé. Jak upozorňují někteří ekonomové, Češi v podstatě už vůbec netuší, jakou má která potravina skutečnou hodnotu a kolik by tak měla zhruba stát, kdyby se vyprodukovala za rozumné náklady a obchod si na ní přihodil běžnou, 20 až 30procentní marži.
V tuzemských obchodech teď vidíme velmi rychlý růst cen zejména u mléčných výrobků, a především potom u másla jako takového. To je přitom položka, kterou do svých nákupních košíků lidé dávají ve velkém prakticky při každém nákupu.
Navíc je velmi znepokojující, že máslo začalo zdražovat tak brzy před svou hlavní sezónou, a to Vánocemi. Jak se budou přibližovat, dá se očekávat ještě větší nárůst ceny. Už teď se tento výrobek prakticky všude pohybuje kolem 70 Kč a podle obchodů zřejmě brzy přijde další významnější zdražení.
V některých menších prodejnách už se ostatně třeba kostka Jihočeského másla prodává za 99,90 Kč. Nelze přitom vůbec vyloučit, že se běžná cena skutečně záhy vyšplhá ke stokoruně. V těchto případech totiž funguje efekt sněhové koule.
Někteří už na to nemají peníze
Zákazníci se začínají obávat toho, že by máslo mohlo dále zdražovat, a tak si preventivně dělají zásoby. V případě tohoto výrobku totiž platí, že ho můžete jednoduše strčit na mrazák, kde vám vydrží velmi dlouho. Předzásobování však dramaticky zvedá poptávku a tím pádem také cenu.
“Spotřebu másla už jsem musela omezit. Místo toho kupuji různé margaríny, které nejsou zdaleka tak dobré, ale takové částky si nemohu dovolit vydávat,” říká paní Jana z Brna. “Na Vánoce jsem chtěla péct cukroví jako každý rok, ale při těchto cenách si to zřejmě rozmyslím.“
Čtěte také: Vejce zmizí z českých obchodů. Oblíbenou potravinu si lidé prostě už nekoupí
Přesně toto je přitom situace, kterou obchody v České republice rády využívají k tomu, že ve velkém navezou pochybné máslo ze zahraničí a prodávají ho s menší slevou. Obvykle se po něm doslova jen zapráší. V takovém případě to ale není čerstvé máslo, nýbrž máslo stolní, které je většinou rozmražené ze státních hmotných rezerv, a to třeba po roce až dvou, které tam tráví v mrazácích. Jeho vlastnosti jsou podstatně horší, ovšem třeba na pečení se docela hodí.
Foto: Shutterstock