Zajímá vás, co se jedlo v českých zemích, když byl středověk? Stručně řečeno to, co si lidé sami vypěstovali a chovali. Možná vás překvapí, že již v té době se začala pomalu formovat tradiční česká kuchyně tak, jak ji známe teď. Pojďme se na skladbu středověkého jídelníčku podívat zblízka.
Mezi obyvatelstvem panovaly obrovské rozdíly
V úvodu musíme zmínit, že lidé nejedli pětkrát denně, ale pouze dvakrát. Mezi chudým obyvatelstvem, které trávilo celé dny na poli a bohatými kněžími, co si žili v přepychu, panovaly ohromné rozdíly. Zatímco prostý lid si maso dopřával třeba jen dvakrát do týdne, kněží si na něm pochutnávali každý den. Samozřejmě jej hojně zapíjeli vínem, zatímco chudší obyvatelstvo si vystačilo s vodou a občas pivem.
Chování domácích zvířat a plné řeky ryb
Základem jídelníčku u všech vrstev obyvatelstva ale byly čerstvé suroviny. Z mas se nejčastěji konzumovalo vepřové a drůbeží. Co se úpravy masa týče, nejčastěji se nakládalo do soli a udilo, aby vydrželo déle. Krávy a kozy se chovaly převážně kvůli mléku, které se dále zpracovávalo a vyráběla se z něj smetana, máslo, tvaroh a sýry. Přestože v řekách a rybnících plavala spousta ryb, ty nebyly až tak častou součástí jídelníčku.
Čerstvé ovoce a zelenina byly vždy po ruce
Ovoce a zeleniny bylo dostatek, protože jej lidé pěstovali na polích a v sadech. Na středověkém stole se tak objevovala cibule, mrkev, zelí, kapusta či okurky. Z ovoce nejčastěji jablka a hrušky, které se někdy používaly k výrobě moštů. Zároveň se konzumovaly borůvky, třešně a švestky. Kromě čerstvých surovin se ve středověku pekl chleba a placky a z obilí, hrachu a čočky se připravovaly kaše. Oblíbené byly také polévky. Noky a knedlíky byly náročnější na výrobu, proto se v jídelníčku objevovaly jen příležitostně.
Přestože naši předkové jedli pouze dvakrát denně, jejich jídelníček byl pestrý a vyvážený. Středověk to nabízel.
Foto: Shutterstock, zdroj: British Library
Autor u toho byl. Autentická výpověď očitého svědka.
Polévky z vran, veverky a ježci. Ještě v době vzniku Československa se běžně v Praze pojídali psi.
To je ambivalentní – na jedné straně měli zdravější stravu a na druhou stranu neměli absolutně žádnou obranu proti infekčním nemocem!!!!!!!!!!!Takže žádná idyla!!!!!!!