Je to každoročně velký svátek, a to především gastronomický. Majitelé restaurací mají doslova žně, protože Češi ve velkém vyrážejí na jídlo ven, jelikož není příliš běžné připravovat si svatomartinskou husu doma. Navíc se tento pokrm skutečně jí většinou jen jednou za rok v tento víkend, tak proč si to rovnou neudělat hezké se vším všudy, že?
Husa za dva tisíce
V posledních letech je ale problémem cena klíčové suroviny, kterou je husa. Respektive cena, za kterou ji prodávají restauratéři, jelikož samotné maso, když si ho koupíte například v Lidlu, zase tak drahé není. Restauratéři nicméně dobře vědí, že toto je příležitost jednorázově hodně vydělat. Lidé obvykle nemají přehled o tom, kolik husa stojí, jelikož na běžném jídelním lístku není, a tak se jim dá dobře namluvit, že je zkrátka drahá.
Každoročně ceny v restauracích v rámci svatomartinských hodů rostou. Není divu, sehnat rezervaci do některého z vyhlášených podniků není vůbec jednoduché. Je však otázkou, zda to letos, kdy mají Češi přeci jen hlouběji do kapsy, hospodští přeci jen nepřehnali. Podívejme se na to, kolik za svatomartinskou husu dáte v jednotlivých podnicích.
V Praze je jednou z nejvyhlášenějších adres, kde si můžete dát husu, restaurace U Bansethů a sousední pivovar Bašta, kde mají v tomto ohledu sjednocenou nabídku. Objednat si tu můžete rovnou celou husu, která vystačí pro čtyři osoby, a to s dvěma druhy zelí i knedlíků. Cena však věru není lidová. Připravit si musíte rovnou 1900 Kč. Je s podivem, že celá husa není cenově zvýhodněná oproti jedné porci. Ta totiž stojí 475 Kč, což je rovná čtvrtina. Komu by to nestačilo, může si jako předkrm dát husí játra na portském s mandličkami a domácním rohlíčkem za 129 Kč nebo tradiční Kaldoun za 69 Kč.
Nejméně za čtyři stovky
Relativně nový je v Praze Hostinec na Výtoni, který však rychle proslul špičkově připravovanými kachnami na grilu. A na tento víkend si pochopitelně připravili menu s husou. Bohužel je však možné objednat si pouze celé menu, jehož cena činí astronomických 1250 Kč na osobu. Za to dostanete krémovou husí polévku, tučná játra, taštičku a máslový chléb coby předkrm. Následuje již samotná čtvrtka husy se zelím a lokší. Jako dezert potom dostanete vlažný koláček, hrušky, kdouli a zmrzlinu z medoviny. Pakliže se však do restaurace vypraví čtyřčlenná rodina, pouze za jídlo vydá 5000 Kč, a k tomu je třeba připočítat ještě pití.
Čtěte také: Když nedáte dost vysoké dýško, do restaurace už se nesmíte vrátit. Jednoduše pro vás nebude místo
Levně si ale svatomartinskou husu nedáte ani v restauracích, které jsou takzvaně lidové a určené pro ty nejširší vrstvy. Například oblíbená Restaurace Cisterna na pražském Spořilově nabízí cenově dostupná jídla, ovšem pomalu pečené husí stehno tento víkend nacenili na 395 Kč. Právě cena kolem 400 Kč je přibližně tou nejnižší, kterou lze za takové jídlo očekávat.
Foto: Shutterstock
Tak jestli to za cenu prodají,tak je cena přiměřená!Tak v čem je problém?